Universiteit Leiden

nl en

'Extractenbibliotheek is schatkist van de natuur in Zuid-Holland’

De extractenbibliotheek in het Instituut Biologie Leiden (IBL) is een grote schat aan informatie over de Nederlandse planten en gewassen. In de bibliotheek zijn 2240 plantextracten beschikbaar voor onderzoek. Hoogleraar Biologische chemie Nathaniel Martin vertelt in het Leidsch Dagblad over het belang van dit project.

Tijdens het oogstseizoen in de land- en tuinbouw is er, behalve een product, ook een hoop oogstafval. Na elke productiecyclus verdwijnen enorme massa’s wortels, stengels, bladeren, tulpen- en uienloof als afval. In dat ‘afval’ gaan wetenschappers op zoek naar complexe moleculen met een hoogwaardige, nuttige toepassing.

Malariaparasieten doden met boomsappen

Deze moleculen kunnen hun nut bewijzen in de farmaceutische en voedingsindustrie, in de cosmetica of als gewasbeschermers, zegt Martin. Zelf kan hij zich er nog altijd over verbazen dat plantenstoffen ook kunnen werken in ons lichaam. De kinaboom bijvoorbeeld, maakt kinine aan waarmee hij insecten vergiftigt die hem in zijn natuurlijke omgeving aanvreten. Die kinine wordt ook gebruikt in medicijnen. ,,Het is toch wonderlijk dat die stof in ons lichaam malariaparasieten doodt? Die plant maakt de kinine niet voor ons.’’

Op zoek naar meer nuttige verbindingen

In de bibliotheek kunnen bedrijven tegen betaling de extracten onderzoeken . De ontdekking van nieuwe verbindingen in het materiaal is een eerste stap naar nieuwe toepassing voor medicijnen of landbouw. De extracten, die in flacons opgeslagen zijn in het IBL, komen gewoon uit de Zuid- en Noord-Hollandse landbouw, zegt Martin. Als er een product uit voortkomt, zijn de grondstoffen dus eenvoudig, overvloedig en goedkoop voorhanden. ‘Toelevering is gegarandeerd!’

Meer weten?

Lees het volledige artikel op de website van het Leidsch Dagblad (€) of in de pdf aan de rechterkant.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.