Universiteit Leiden

nl en

Klaarstomen voor de arbeidsmarkt: masterstudenten MPA volgen speciaal programma

Hoe lang duurt het voordat onze master studenten een baan vinden na hun afstuderen? Hoe lang van te voren moet je gaan solliciteren? Waar komen de meeste Bestuurskunde studenten terecht na hun afstuderen? Hoe vinden de meeste studenten werk? Zo begon de kick-off bijeenkomst van Career Preparation voor de master studenten van de opleiding Public Administration. Een Kahoot! (multiple choice quiz) met vragen over hun toekomst op de arbeidsmarkt.

De studenten speelden een quiz over hun toekomst op de arbeidsmarkt

Het programma is bedacht om masterstudenten klaar te stomen voor hun loopbaan, vertelt studieadviseur Charlotte Rosalie. ‘We doen dit programma nu voor het eerst om onze masterstudenten te helpen zich zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt en het vinden van een baan die bij hun past. Het idee is ontstaan omdat we uit de alumni-enquête terugkregen dat onze studenten vonden dat ze niet goed genoeg voorbereid waren op de arbeidsmarkt, terwijl dit in contrast staat met hoe wij het zien. 60 procent vindt namelijk binnen drie maanden na hun graduation een baan en dit percentage gaat naar 70, 80 procent na zes maanden.’

Belang van arbeidsmarktvoorbereiding

Tijdens het extracurriculaire programma reflecteren de studenten op hun persoonlijkheidskenmerken en profiel, en kunnen ze zelfstandig en op eigen tempo online modules volgen in Brightspace. Ook worden sollicitatievaardigheden getraind. Tijdens de kick-off kregen de studenten een voorproefje van de modules en werd het belang van arbeidsmarktvoorbereiding en loopbaanbegeleiding binnen de opleiding toegelicht door programma-coördinator Rik de Ruiter en loppbaanadviseur Dianne Kardijk van Career Services.  

Netwerken loont

Drie alumni vertelden over hun ervaringen met het vinden van een baan na de master en deelden tips en tricks. Piotr Rygielski (die de track Economics and Governance deed) vertelde over het belang van netwerken: ‘Netwerken is je vriend, wees er niet bang voor’. Babette Kolen (International and European Governance) vertelde dat zij bewust heeft gekozen voor een traineeship in Brussel en een onderzoeksstage bij het Clingendael Instituut. ‘Op deze manier leer je heel veel. Over jezelf, over het werkende leven en of iets écht bij je past. Je doet daarnaast ervaring op.’

Vat het niet persoonlijk op

Adrienne Huisman (Public Management and Leadership) vertelde over haar ervaringen tijdens sollicitaties. Tijdens een procedure voor een baan bij een consultancybureau doorliep ze zes rondes om vervolgens afgewezen te worden. ‘Ik was natuurlijk teleurgesteld, het was een zwaar traject. Wat ik toen geleerd heb is om het niet persoonlijk te nemen, ook al doe je dat in eerste instantie wel. Het komt echt wel goed,’ lachte Huisman die zelf inmiddels als senior consultant bij PWC werkt en daar erg op haar plek zit.      

In de zaal volgde masterstudent Merlijn (International and European Governance) de bijeenkomst aandachtig. ‘Ik vind het goed dat dit voor ons georganiseerd wordt. Ik ben zelf erg onder de indruk van het verhaal van Babette omdat het heel herkenbaar is. Het zou voor mij een droom zijn om ook zo’n Schuman-traineeship bij de Europese Unie te gaan volgen. Ik heb zeker wat aan de tips en tricks die ik hier vanochtend voorbij hoor komen.’  

Charlotte Rosalie

Voorbeeld voor anderen

Na afloop is studieadviseur en organisator van de bijeenkomst, Charlotte Rosalie, blij met het verloop van de kick-off meeting. ‘We hopen echt dat we studenten door dit programma optimaal kunnen voorbereiden op de arbeidsmarkt. Daarnaast hopen we dat dit programma een voorbeeld kan zijn voor andere instituten en faculteiten, want wat voor onze studenten geldt, geldt natuurlijk voor iedereen.’    

Tekst: Margriet van der Zee

Studieadviseurs

De studieadviseur of studiecoördinator van jouw opleiding is de expert op het gebied van je studie. Bij hem/haar kun je terecht als je hulp of advies nodig hebt bij je studie, of het nu gaat om persoonlijke studieproblemen of meer praktische zaken.

Studieadviseurs Bestuurskunde
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.