Universiteit Leiden

nl en

Event WIIS: Vrouwen in inlichtingen; tipje van de sluier opgelicht

Simone Smit, plaatsvervangend directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen-en Veiligheidsdienst (AIVD), kwam op Internationale Vrouwendag op uitnodiging van WIIS Nederland praten over haar werk.

Simone Smit en Willemijn Aerdts

In een volgepakte zaal in Wijnhaven maakte de topvrouw van de AIVD, in een vraaggesprek met moderator Willemijn Aerdts, korte metten met de vooroordelen over het werk van vrouwen bij inlichtingendiensten. Nee, er werken geen femme fateles of honey traps, maar vrouwen zijn op alle posities en op alle afdelingen van de organisatie te vinden. ‘De verhouding man-vrouw is 60-40 procent en je ziet vrouwen in de volle linie. Je wordt echt beoordeeld op je inhoudelijke expertise.’

Gezonde dosis nieuwsgierigheid

Simone Smit, dochter van ouders die elkaar op de politieschool hebben ontmoet, én met een dochter die Security Studies studeert, werkt sinds 2021 bij de dienst. Ze geniet van de verscheidenheid aan mensen die binnen de organisatie werken. ‘Van mantelpakjes tot tuinbroek tot hoodies, alles is aanwezig. Het gaat erom wat je kan, niet of je man of vrouw bent.’

Veel vragen uit de zaal gaan over wat je moet kunnen om bij de AIVD aan de slag te kunnen. Smit: ‘Een gezonde dosis nieuwsgierigheid en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. En je moet je willen inzetten voor de democratische rechtsstaat. Maar ik kan het iedereen aanraden om bij ons te komen werken!’

Wil je meer weten over Women in International Security en op de hoogte blijven van evenementen die georganiseerd worden? Lees dan hier meer

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.