Universiteit Leiden

nl en

Benefietwebinar voor Oekraïne: De handen ineen voor psychologische eerste hulp

Hartverwarmende acties voor Oekraïne, maar er kleeft volgens de Leidse psycholoog Joanne Mouthaan ook een risico aan. Daarom slaan meerdere vakverenigingen voor psychologen en psychotherapeuten de handen ineen. Op 15 maart om 20:00 uur organiseren ze een gratis benefietwebinar over goede en effectieve vormen van acute psychosociale steun.

We voelen ons machteloos en zoeken naar mogelijkheden om te helpen. Maar het is wel belangrijk dat die hulp op de goede manier geboden wordt.

In veel steden worden spullen verzameld die met vrachtwagens richting Polen gaan. Ook veel hulpverleners schieten in actie en starten met initiatieven om psychologische eerste hulp te bieden aan oorlogsgetroffenen. De maatschappelijke neiging om iets te doen is groot, zo begrijpt ook Joanne Mouthaan, voorzitter van de NtVP (Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma).

'De afgelopen decennia hebben we kunnen leren van verschillende grote rampen, waaronder de Bijlmerramp. Daaruit blijkt dat debriefing – het met alle getroffenen praten over de traumatische gebeurtenis – niet werkt. Sterker nog, een deel van die groep lijkt als gevolg van die aanpak juist problemen te ontwikkelen. Doordat de situatie nu zo verschrikkelijk en urgent is, dreigen we niettemin opnieuw in die valkuil te vallen.'

Normaliseren

De belangrijkste boodschap is dat acute stress in deze fase volstrekt normaal is, aldus Mouthaan. 'In deze fase kan je ook geen PTSS-diagnose stellen en is traumahulp niet wenselijk.' Dat betekent echter niet dat we helemaal niets kunnen doen. Uit de meest recente richtlijnen blijkt dat we vooral uit moeten gaan van het principe van watchful waiting: laagdrempelig steun bieden en er zijn. Mouthaan: 'Probeer daarbij de natuurlijke veerkracht van de getroffenen aan te spreken en het sociale netwerk in te zetten.' Voor de overgrote meerderheid is dat genoeg; de stressklachten nemen na een paar weken af. Voor diegenen die klachten houden, kan alsnog traumahulp ingezet worden.

Kennis over effectieve steun; wat werkt wel?

Met het benefietwebinar hopen de verenigingen zoveel mogelijk hulpverleners te bereiken en kennis over wenselijke en effectieve acute psychosociale steun te verspreiden. Daarnaast zal ook een brug worden geslagen naar de latere fasen van ondersteuning, wanneer sprake kan zijn van diagnosticeerbare traumaproblematiek.

Giro 555

Deelnemers kunnen bij het webinar een donatie doen.

Benefietwebinar voor Oekraïne
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.