Universiteit Leiden

nl en

Boek van Leidse hoogleraar: Zo leuk is microbiologie

‘Tijdens de lockdownperiode merkte ik dat politici en journalisten soms erg weinig wisten over microbiologie. Daar wilde ik iets aan veranderen,’ vertelt Ben Lugtenberg. Hij schreef het boek ‘Zó leuk is microbiologie’, om allerlei kanten van het onderwerp te belichten. En daar hoort zijn eigen ervaring als microbioloog ook bij.

Illustratie coronavirus (Shradda Shitut)

‘Mensen zijn vaak een beetje bang voor bacteriën, schimmels en virussen,’ vertelt Lugtenberg. ‘Voor een deel is dat gerechtvaardigd, want ze kunnen gevaarlijke infectieziektes veroorzaken. Covid is niet voor niks de aanleiding van het boek. En ik leg ook zeker uit wat gevaarlijke microben in ons lichaam teweeg brengen, en hoe het immuunsysteem en soms vaccins ons moeten beschermen.’

Microben zijn ook heel slim

Toch vindt Lugtenberg de angst onterecht. Daarom besteedde hij ook veel aandacht aan de goede kant van microben. In de ‘Olympische Spelen onder microben’, laat hij bijvoorbeeld zien wat voor uitzonderlijke eigenschappen sommige bacteriën, schimmels en virussen hebben om in de meest extreme omstandigheden te overleven. Daarnaast geeft hij uitleg over andere voordelen van microben in en om ons heen.

Lugtenberg deelt ook zijn eigen ervaringen als microbioloog. ‘Dat begint met: Hoe word je microbioloog? En wat doet een microbioloog precies?’

Cover van het boek (Shradda Shitut)

Kennis uit andere hoeken

Daarnaast riep Lugtenberg de hulp in van andere microbiologen binnen het Instituut Biologie Leiden (IBL). Shradda Shitut, postdoc bij het IBL, maakte de meeste illustraties, inclusief de kaft. ‘Want de tekst schrijven is maar een klein deel van het proces. Ik ben buitengewoon blij met zo’n goede illustrator,’ meent Lugtenberg.

Het boek was een uitdaging om in het Nederlands te schrijven. ‘Ik heb in mijn carrière vijfhonderd artikelen gepubliceerd, maar allemaal in het Engels,’ vertelt de inmiddels tachtigjarige emeritus hoogleraar van het IBL. Hij werkte daarbij aan bacteriën die planten beter laten groeien, door ze robuuster te maken of beter te beschermen tegen ziekteverwekkers. ‘Toch zou ik het iedereen aanraden om een keer te doen.’

Interesse in het boek?

Stuur je naam en adres naar ben.lugtenberg@gmail.com, en maak €25,- over naar rekening NL36 ABNA 0564 723 436 t.n.v. Stichting Fytotec te Leiden o.v.v. “IBL Zó leuk”. Je krijgt daarna het boek thuis gestuurd (177 pagina’s, soft cover).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.