Universiteit Leiden

nl en

Sem wil nieuwe thema’s op de kaart zetten: ‘Een andere generatie kijkt anders aan tegen zaken zoals klimaat en ongelijkheid'

Van collegebank tot raadszetel. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 stellen we FGGA-studenten en alumni die in hun gemeente op de kandidatenlijst staan, aan je voor. Welke ambities hebben ze? Wat heeft hun studie aan hun politieke werk bijgedragen en waar zien ze zichzelf over vijf jaar?

Deel 4: Sem (25), nummer 9 op de lijst voor de PVDA GroenLinks (de twee partijen doen als één mee) in de gemeente Leiderdorp. Studie: Bachelor Bestuurskunde en Master Public Administration (Rotterdam). Werk: Public Affairs Officer bij HeadFirst Group.

Waarom ben je politiek actief?

‘Ik was altijd wel geïnteresseerd in openbaar bestuur, maatschappelijke vraagstukken, politiek en beleid. Toen ik op een gegeven moment ging werken als Public Affairs Officer kwam ik ook meer in aanraking met de politiek, ook op een professionele manier. Dat wakkerde mijn interesse eigenlijk verder aan. Het leek me toen ook wel leuk om politiek actief te worden. Ik ben toen lid geworden bij de PvdA en toen is het heel snel gegaan.’

Waarom ben je Bestuurskunde gaan studeren?

‘Ik las veel boeken vroeger en dan ging het veel over maatschappelijke vraagstukken, zoals over klimaat of de vluchtelingenkwestie. Ik vond het altijd leuk om daarover na te denken. Bij bestuurskunde komen al die vraagstukken terug. Ik vond het dan ook een hele leuke, uitdagende studie.’

Zijn er zaken van je studie die je meeneemt in je politieke werk?

‘Door mijn studie begrijp ik bepaalde begrippen beter en sneller. Daarnaast moet je ook best veel lezen in de politiek en dat zijn best wel taaie beleidsdocumenten af en toe, met veel moeilijke woorden. Ik heb ook het gevoel dat als je bestuurskunde hebt gedaan dat je je daar sneller wegwijs in kunt maken.’

Wat is de rol van de stad Den Haag als politiek hart en bestuurlijk centrum van Nederland geweest op jouw keuze om ook in de politiek te gaan?

‘Wat ik heel leuk vond van toen ik Bestuurskunde studeerde aan de Universiteit Leiden is dat je regelmatig gastsprekers had. We zitten natuurlijk wel in het hol van de leeuw, tussen die ministeries en het binnenhof op steenworp afstand. Op die Haagse vierkante kilometer daar concentreren zich heel veel maatschappelijke instituties die erg van belang zijn voor het reilen en zeilen van het openbaar bestuur. We gingen ook regelmatig op stap naar de Tweede Kamer of een ministerie. Dat heeft wel bijgedragen aan mijn interesse en waardering.’

Zou je jouw studie aanbevelen voor studenten die ook de politiek in willen?

‘Ja zeker! Volgens mij hebben er ook veel huidige bewindslieden bestuurskunde gedaan. Het geeft je een goede basiskennis.’

Wat zijn jouw ambities in de gemeente politiek?

‘Dat vind ik een lastige vraag, want ik weet nog niet zo heel goed wat nou haalbaar is. Wat ik wel heel belangrijk vind is dat ik jongeren meer ga vertegenwoordigen als ik daar in de gemeenteraad zou zitten. Jongeren zijn ondervertegenwoordigd op belangrijke plekken in het besluitvormingsproces. Ik wil de stem van jongeren beter laten horen. De tijden zijn gewoon veranderd, en een andere generatie kijkt anders aan tegen bepaalde dingen zoals klimaat, ongelijkheid en geldende normen en waarden. Tot slot zal ik mij vanuit de gemeenteraad altijd in blijven zetten voor mensen die het minder getroffen hebben. Ook in de gemeente Leiderdorp hebben we gezinnen en kinderen die opgroeien onder de armoedegrens. Ik vind het belangrijk om daar extra aandacht aan te besteden en hen een duwtje in de rug te geven.'

Wat zou je studenten aanraden om te doen als ze ook politiek actief willen worden?

‘Je moet ten eerste een beetje gif hebben om dingen te willen verbeteren. En dan moet je gewoon lid worden van een politieke partij. Trek ook een beetje de stoute schoenen aan, mail een keer de lokale fractie dat je je graag wil inzetten voor de partij.’

Heb je een voorbeeld of een inspiratiebron in de politiek?

‘Ik vond Lodewijk Asscher een erg goed politicus, jammer dat hij de politiek heeft verlaten, want hij was echt een sociaaldemocraat. Hij kon ook goed debatteren en ik kan me vinden in de ideeën die hij uitdroeg. Daarnaast kan ik het doorzettingsvermogen van Pieter Omtzigt erg waarderen. Hij wil echt fundamentele dingen veranderen en anders aanpassen. Dat vind ik
bewonderingswaardig.’

Waar zie je jezelf over 5 jaar? Nog steeds in de gemeentepolitiek of heb je andere ambities?

‘Ik vind dat heel moeilijk, ik weet dat echt nog niet zo goed. Ik vind het heel leuk om mee te maken, maar je moet ook wel eerlijk blijven, misschien vind ik het wel helemaal niks. Misschien denk ik ‘oh, waar ben ik aan begonnen?’ Ik hoop dat ik over vijf jaar nog politiek actief ben, maar in welke rol, in welke hoedanigheid dat weet ik nog niet.’

Tekst: Hanna Buijnsters

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.