Universiteit Leiden

nl en

Sabine Wenzel wint eerste Surface Science Young Investigator award

Ooit iets voor de eerste keer gedaan en er direct een prijs mee gewonnen? Sabine Wenzel wel. Met haar onderzoek naar het oppervlak van zinkoxide won ze de Surface Science Young Investigator award.

‎
‎‎‎‎‎‎‎‎

Toen Wenzel de e-mail kreeg dat ze gewonnen had, was ze blij verrast maar wist ze tegelijkertijd nog niet zo goed wat het precies betekende. ‘Ik wist op dat moment nog niet hoeveel mensen er met mij hadden meegestreden voor de prijs. Hoe groot mijn prestatie eigenlijk was. Maar ik was wel supertrots natuurlijk.'

Niet meteen een feestje

Toch kon ze haar opwinding niet direct delen met haar familie. 'In het mailtje stond dat het nog niet officieel was dat ik de prijs had gewonnen, en dat ik het geheim moest houden tot de officiële bekendmaking was gemaakt. Alleen mijn collega wist het per ongeluk al, want hij zat vlak naast me toen ik de mail kreeg.' Gelukkig volgde de bekendmaking snel, zodat ze haar prestatie ook kon vieren met haar familie en vrienden.

'Op een ruw oppervlak kan veel meer chemie plaatsvinden’

De publicatie die ze indiende, maakte deel uit van haar proefschrift en onderzocht hoe een oppervlak van zinkoxide verandert wanneer het wordt blootgesteld aan water. Samen met haar promotor, dr. Irene Groot, ontdekte Wenzel dat al bij een klein beetje waterdamp het normaal gladde oppervlak ruw wordt. ‘En op een ruw oppervlak kan veel meer chemie plaatsvinden. Dat is belangrijk als het materiaal wordt gebruikt als katalysator in bijvoorbeeld een industrieel proces.’

'Het onderzoek dat ik nu doe leunt meer naar de kant van fundamentele natuurkunde. Iets wat ik zelf boeiender vind uit een puur wetenschappelijk oogpunt.'

Uitgenodigd naar Amerika voor een extra conferentie

Haar paper maakte deel uit van een speciale Young Investigator-uitgave van Surface Science. Samen met Wenzel streden tien andere early career-wetenschappers om de prijs van €3000,- en een herinneringsplaquette. ‘Ik heb de plaquette eigenlijk nog niet ontvangen', zegt Wenzel, 'misschien overhandigen ze hem me tijdens de American Chemical Society conferentie in maart. Ik ben uitgenodigd samen met de andere deelnemers voor de speciale editie. Ik kijk ernaar uit hen te ontmoeten.

Postdoc in Duitsland over fundamentele aspecten van oppervlaktegedrag

Voorlopig heeft Wenzel ervoor gekozen om haar liefde voor oppervlakken in een andere richting voort te zetten. Ze doet een postdoc in Jülich, Duitsland, die zich meer richt op de fundamentele aspecten van oppervlaktegedrag. ‘Het onderzoek dat ik in Leiden deed, stond dichter bij praktische toepassingen, zoals industriële processen. Wat ik nu doe leunt meer naar de natuurkundige kant. Iets wat ik zelf boeiender vind uit een puur wetenschappelijk oogpunt.'

De Surface Science Young Investigator award werd dit jaar voor het eerst uitgereikt door het tijdschrift Surface Science. Het doel van de prijs is een podium te bieden aan beginnende wetenschappers en hun bijdragen aan het onderzoeksgebied van de oppervlaktechemie. De prijs bestaat uit €3000 en een plaquette. Lees hier meer over Sabine's onderzoek en de prijs die ze won.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.