Universiteit Leiden

nl en

Van de geboorte van sterrenstelsels tot een IMAX-film op het grote doek. Leids samenwerkingsverband wint award van de Royal Astronomical Society

Simulatieproject EAGLE heeft de 2022 Group Achievement Award van de Royal Astronomical Society gewonnen. EAGLE is een grote verzameling aan simulaties over het ontstaan van sterrenstelsels. De grootste simulatie bevat wel 6.8 miljard deeltjes en kostte maanden om te berekenen op ’s werelds snelste supercomputers.

Het team dat de prijs in ontvangst heeft mogen nemen

Volgens de Royal Astronomical Society is de impact van de simulaties niet alleen te zien aan de vele wetenschappelijke referenties naar het project, maar ook aan de bijdrage die het project levert buiten de academische wereld. Zo was EAGLE (Evolution and Assembly of GaLaxies and their Environments) onderdeel van de populaire Galaxy Makers tentoonstelling in 2016. En waren resultaten van het project te zien in de IMAX-film Voyage of Time

‘Het succes van het EAGLE-project is niet alleen te danken aan de ontwikkelaars van de simulaties’, zegt Joop Schaye, hoofdonderzoeker van het project en hoogleraar Vorming van sterrenstelsels aan de Universiteit Leiden. ‘Het succes is voor een groot deel te danken aan de vele onderzoekers die de simulaties gebruikten, en aan hen die ons model gebruikten voor nieuwe simulaties. Ook de wetenschappers die de fundamenten hebben ontwikkeld waarop EAGLE gebouwd is, hebben een belangrijke rol gespeeld. Het EAGLE-team wil zijn dankbaarheid en bewondering uitspreken voor al deze mensen.’ 

De Group Achievement Award van de Royal Astronomical Society is een jaarlijkse erkenning voor opmerkelijke prestaties van grote consortia van academici of samenwerkingsverbanden van beroeps-amateurs in een tak van de sterrenkunde. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.