Universiteit Leiden

nl en
Agnes Monkelbaan

Stikstofprofessor Erisman: 'Geef boeren een kans om zelf met plannen te komen'

In 2030 moet in driekwart van de Nederlandse Natura-2000 gebieden de stikstofuitstoot onder de norm zijn. Te hoge stikstofwaardes zijn namelijk schadelijk voor planten en dieren. Maar hoe en waar nemen we actie? RTV Drenthe sprak met de Leidse stikstofprofessor Jan Willem Erisman en LTO Noord-voorman Dirk Bruins over hoe zij het probleem zouden aanpakken.

Erisman stelt voor om niet in het hele land maatregelen te nemen, maar alleen daar waar ze het meest effectief zijn. In Drenthe zijn er volgens hem acht Natura-2000 gebieden waar maatregelen nodig zijn. 'Rond die gebieden zal de landbouw minder intensief moeten,'zegt hij. 'Ook technologische maatregelen zijn mogelijk. Maar ik denk dat het bijna altijd ten koste van de productie zal gaan. Je zult ook moeten kijken hoe je het inkomen van de boer op peil kunt houden.'

'Laat boeren zelf met plannen komen'

Gedwongen uitkoop van boeren heeft niet de voorkeur van Erisman. 'Hoogstens als stok achter de deur als het echt niet lukt om er samen uit te komen.' Liever geeft hij boeren de kans om zelf met plannen te komen. 'Zoals in Schiermonnikoog. Het lukte de boeren om twee keer zoveel te reduceren als nodig was. Ze deden een deel van hun vee weg, gingen zelf kaas maken en begonnen een zuivelhoeve waardoor de inkomsten zelfs stegen. Geen van de boeren is uitgekocht. Dat zou een aanpak zijn voor heel Nederland.'

Verder lezen

Lees het hele artikel op de website van RTV Drenthe - Stikstofprofessor: 'Uitkoop Drenthse boeren alleen als stok achter de deur'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.