Universiteit Leiden

nl en

Zoeken naar wetenschap in octrooiteksten

Net als wetenschappelijke artikelen citeren octrooien wetenschappelijke literatuur om hun bevindingen te onderbouwen. Deze verwijzingen geven waardevolle informatie over de manieren waarop wetenschap wordt gebruikt om praktische toepassingen te ontwikkelen. Deze informatie uit de octrooien halen is echter niet zo eenvoudig.

Jian Wang en Suzan Verberne van het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) ontvangen 100.000 euro uit het Academic Research Programme van het European Patent Office om te onderzoeken hoe wetenschappelijke kennis wordt gebruikt bij de ontwikkeling van octrooien.

Verwijzingen in octrooien

‘Er zijn twee verschillende verwijzingen bij octrooien,’ legt Wang uit. ‘Referenties op de voorpagina, dat zijn eerdere publicaties die relevant zijn om te beoordelen of de uitvinding in kwestie patenteerbaar is. Daarnaast zijn er referenties in de tekst, die je kan vergelijken met wetenschappelijke referenties. Die laatste zijn vanwege hun functie belangrijk om te kunnen onderzoeken hoe wetenschap in de praktijk wordt gebruikt. Er is alleen een probleem: omdat ze deel uitmaken van de lopende tekst, zijn ze voor een computer ook moeilijker te herkennen.’

Herkennen van verwijzingen in de tekst

Naast het herkenningsprobleem gebruiken de referenties in de tekst verschillende citeerwijzen, ontbreekt vaak informatie zoals een titel en kunnen ze fouten bevatten. Wang en Verberne zijn van plan om geavanceerde text-mining-methoden te gebruiken om deze problemen op te lossen. ‘Met behulp van sequence labelling i.e. een patroonherkenningstaak geeft de computer van elk woord aan of het deel uitmaakt van een referentie of niet,’ verduidelijkt Verberne. ‘Vervolgens kan de computer herkennen welke informatie de referenties bevatten en die matchen met de informatie van grote databases met wetenschappelijke publicaties. Uiteindelijk willen we meer dan 19 miljoen patenten onderzoeken.’ 

'Uiteindelijk willen we meer dan 19 miljoen patenten onderzoeken.’ 

Toepassing van wetenschap in de technologie

Met de gegevens die ze verkrijgen, onderzoeken ze hoe de wetenschap precies bijdraagt aan de totstandkoming van een octrooi. ‘Dit onderzoek zal uitgebreid inzicht geven in de kenmerken van wetenschappelijke publicaties die in de technologie worden gebruikt,’ aldus Wang. ‘Het zou bijvoorbeeld kunnen aantonen dat theoretisch onderzoek op een andere manier wordt gebruikt dan toegepast onderzoek, of dat het tot een ander soort innovaties leidt. En dat is slechts één van de vele factoren. Uiteindelijk zullen we veel meer te weten komen over de manieren waarop wetenschap en technologie samenwerken en elkaar beïnvloeden.’ 

Het Europees Octrooibureau (EPO) heeft in 2017 het Academic Research Programme opgezet om onderzoeken te stimuleren naar de rol van octrooien in de Europese economie. Het doel ervan is kennis te vergaren die Europese beleidsmakers en het bedrijfsleven kunnen gebruiken. Met het Academic Research Programme investeert het EPO een totaalbedrag van 300.000 euro per jaar in onderzoek. De website van EPO is hier te vinden.

Tekst: Chris Flinterman

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.