Universiteit Leiden

nl en

Nuchtere Leidse biologiestudent wint Jong Talent Aanmoedigingsprijs

Gijs van der Velden heeft een van de beste studieresultaten in zijn eerste collegejaar van alle bètastudies. Daarmee wint hij de Jong Talent Aanmoedigingsprijs 2021 en ontvangt hij 500 euro van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Zelf blijft de biologiestudent er vrij nuchter onder. ‘Ik ben natuurlijk wel trots, maar ik voel me niet echt een jong talent.’

Gijs van der Velden

De mail over de winst was een grote verrassing voor Van der Velden. ‘Ik was heel verbaasd, want ik heb niet eerder zoiets meegemaakt. Ik wist niet eens dat ik was genomineerd! Maar ik voel me wel heel vereerd.’ Hij durft niet met zekerheid te zeggen waarom hij heeft gewonnen, al heeft hij wel een vermoeden. ‘Ik loop er niet graag mee te koop,’ zegt hij schuchter. ‘Maar ik heb in het eerste jaar niet lager gehaald dan een 8.’

Live award show

De prijsuitreiking vond dit jaar plaats via een livestream. De KHMW verzorgt jaarlijks de onafhankelijke jurering en maakt de prijzen mogelijk door een samenwerking met verschillende bedrijven en instellingen. Enza Zaden riep de prijs voor eerstejaars studenten in het leven. Van der Velden kreeg van hem, samen met vier andere Leidse eertsejaarsstudenten, de Jong Talent Aanmoedigingsprijs. 

Vertraagd college kijken

Van der Velden had, in contrast met veel andere studenten, weinig moeite met het online collegejaar. ‘Bij onze studie hebben we natuurlijk relatief veel practica, waardoor ik medestudenten nog vrij veel zag in vergelijking met andere studies. En thuis college volgen heeft ook voordelen. Ik vind het heel prettig om elk college vaak op pauze te zetten, zodat ik daarbij meteen een samenvatting kan maken.’ Richting het tentamen nam hij de gegeven presentaties en zijn aantekeningen nog een paar keer door. ‘Daarna wist ik het wel.’

Studeren is natuurlijk wel een verplichting, maar het voelt niet zo. 

Wat hij met zijn prijs van 500 euro gaat doen, weet hij nog niet. ‘Kerstcadeaus kopen?’ grapt hij. Eveneens weet hij nog niet precies welke kant hij met zijn studie op wil. ‘Biologie is zo breed en het is allemaal interessant. Al zijn practica in het lab wel het interessants. En in het eerste vak van dit jaar, evolutiebiologie, gingen we dieper in op hoe DNA ontwikkelt. Dat was ook heel gaaf.’ 

Voorlopig bevalt studeren hem wel. ‘Het geeft toch best wat vrije tijd, in vergelijking met wanneer je een baan zou hebben. En studie is leuk en interessant. Het is natuurlijk wel een verplichting, maar dat voelt niet zo. Leren is leuk.’
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.