Universiteit Leiden

nl en

‘Jasper is de decaan die Leiden Science nodig heeft’

Twee decanen: de een vertrekt, de ander komt. Paul Wouters heeft sinds maart 2021 waargenomen als decaan bij W&N. Vanaf januari is hij weer ‘gewoon’ decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen. Jasper Knoester volgt hem op, hij verruilt Groningen voor Leiden. Hoe heeft Paul het ervaren en waarom zet Jasper deze stap? Hoog tijd voor een dubbelinterview. In 2 vragen en 4 dilemma’s kom je (bijna) alles van deze bestuurders te weten.

2021 was voor jullie een jaar van verandering. Paul nam er een tweede decanaat bij, en Jasper verliet zijn post als decaan van de Faculty of Science & Engineering in Groningen. Hoe was dat?

Paul: ‘Ik heb het als heel leerzaam ervaren. Natuurlijk kende ik de bètafaculteit al, daardoor was ik nieuwsgierig hoe het zou zijn om er te werken. Dat was leuk en inspirerend. Het is gelukt om een goede relatie op te bouwen en een bestuurscultuur te creëren waarin we samen, faculteitsbestuur en instituten, de faculteit besturen. Jasper neemt het nu over en is precies de decaan die Leiden Science nodig heeft. Hij heeft veel ervaring en weet hoe je als decaan in de buitenwereld mogelijkheden kunt scheppen voor de faculteit.’

Jasper: ‘Dat zijn mooie woorden van Paul. Ik hoop vanuit mijn ervaring en expertise veel toe te kunnen voegen in Leiden. Ik ben al meer dan tien jaar decaan in Groningen en was toe aan een nieuwe stap. De bètafaculteit in Leiden is een heel andere dan die in Groningen, met weer heel nieuwe uitdagingen. Daar krijg ik energie van. Het is voor mij een mooie kans, al is het voor mijn gezin natuurlijk moeilijk. We zijn druk op zoek naar een huis en hopen in de zomer te verhuizen naar Den Haag, dan kunnen mijn kinderen na de zomervakantie beginnen op hun nieuwe middelbare school.’

Dan 4 dilemma’s om wat meer over jullie te weten te komen:

 1. Bellen of mailen?

  Jasper: 'Wat mij betreft graag een appje en dan bellen. Het hangt natuurlijk van het onderwerp en van de persoon af. Maar als er een probleem is, heb ik liever direct contact.'

  Paul: 'Als je ruzie wilt in een organisatie, dan moet je vooral veel mailen. Vooral als emoties een rol spelen. Dus als iets gevoelig ligt, bel me dan. Liever nog, kom langs. Soms is Teams een goede tussenoptie. En appen is handig als je weet dat mensen druk zijn.'

  Jasper: 'Daarom ga ik toch echt proberen om fysiek kennis te maken als dat enigszins kan. Ik vind het een teleurstelling dat er nu weer zoveel besmettingen zijn, dat had ik niet aan zien komen. Maar ik blijf optimistisch en hoop dat we elkaar in januari kunnen zien.'

 2. OV of eigen auto?

  Jasper: 'Ik vind autorijden ontzettend leuk, maar niet voor mijn werk. Die reistijd is kostbaar en ik kan uitstekend werken in de trein, misschien zelfs beter dan op kantoor. De boemel van de trein geeft me een goede vibe. Schrijven, lezen, het gaat allemaal prima.'

  Paul: 'Voor mij ook de trein. Al schrijf ik niet zo makkelijk in de trein, dat doe ik het liefst thuis met muziek aan. Welke? Nou, jazz. Art Blakey en dat soort figuren. Dat zijn de helden van mijn jeugd.'
 3. Alfa, bèta of gamma?

  Jasper: 'Bèta, is mijn eerste reactie. Al is dat niet het enige wat ik leuk vind. In mijn tienerjaren wilde ik altijd archeoloog worden, en dat vind ik nog steeds heel interessant. Maar goed, als ik buiten wandel of fiets, merk ik vooral de dingen op die met geluid of licht te maken hebben. Hoe komt dat, denk ik dan. Ik vertel er ook graag mijn kinderen over, maar ja dat zijn pubers, die waarderen dat niet altijd.'

  Paul
  'Ik twijfelde ooit tussen scheikunde, sterrenkunde of geschiedenis studeren. Ik heb van alle drie wel wat: van de natuurwetenschappen vind ik de evolutietheorie bijvoorbeeld enorm interessant, van de alfa pik ik de wetenschapsfilosofie en de geschiedenis, maar uiteindelijk bekijk ik de dingen vanuit een gamma-perspectief.'
 4. Koken of afhalen?

  Paul: 'KOKEN! Dat is toch veel leuker. Mijn man is professioneel kok, maar ik kook zelf ook hoor. Afhalen is echt een noodgreep. Ik vind het vreselijk leuk om met koken te experimenteren. Dat komt omdat het scheikunde is. En daarna uitvoerig tafelen, niet hap-slik-weg, nee, zeker twee uur dineren.'

  Jasper: 'Ik ben geen scheikundige, dus ik voel me minder vrij om te experimenteren met koken. Ik kan zeker koken en doe dat als het nodig is, maar ik kook vrij fantasieloos. De kinderen vinden het trouwens heerlijk. Lang dineren in goed gezelschap, dat is ook mijn ding. Niks verbindt meer dan eten. Dat is wellicht een idee voor onze faculteit, misschien moeten we meer samen eten.'

Voor jullie beiden een laatste vraag: Paul wat neem jij mee na je 9 maanden W&N?

'De faculteit heeft er wel een vriend bij gekregen. Ik zie nu veel concreter hoe we een goede, interessante samenwerking op kunnen zetten tussen gamma en bèta, tussen sociale wetenschappen en de bètawetenschappen. En dan doel ik op het vlak van hoe je elkaar kunt begrijpen, hoe je gezamenlijk denken tot stand kunt brengen.'

En Jasper, wat ga je doen, hoe ga je beginnen?

'Als eerste wil ik zo snel mogelijk de mensen leren kennen en ontdekken waar we als faculteit goed in zijn. Daarna ga ik verder bouwen waar Paul mee begonnen is. Ook ik vind een open en transparante cultuur ontzettend belangrijk. Verder heeft een goed personeelsbeleid mijn volle aandacht en mijn liefde zit ook in de faculteit naar buiten toe vertegenwoordigen. Wellicht kan ik op dat gebied veel toevoegen en mensen meenemen in die gedachte. We moeten externe kansen niet missen. Ik kan niet wachten om te beginnen.'

Tekst: Christi Waanders
Foto Paul Wouters: Edwin Weers
Foto Jasper Knoester: Monique Shaw

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.