Universiteit Leiden

nl en

Ruimtepuin na Russische vernietigingsactie: 'Heel erg onverantwoordelijk'

Rusland schoot onlangs een defecte satelliet kapot. Hierdoor groeit de hoeveelheid ruimtepuin rond de aarde.

Tanja Masson-Zwaan

De duizenden brokken ruimtepuin die bij deze actie zijn ontstaan, kunnen enorme schade aanrichten als ze botsen met andere satellieten of met bemande ruimtestations, met relatieve snelheden die vergelijkbaar zijn met die van een kogel. In NRC reageert universitair docent Tanja Masson-Zwaan op het incident. 'Heel erg onverantwoordelijk. Iedereen weet dat dit nog jaren problemen gaat opleveren.'

Het gebots in de ruimte kan de samenleving in problemen brengen. 'We zijn inmiddels zo afhankelijk van ruimtevaart', zegt Masson-Zwaan. Satellietnavigatiesystemen als gps spelen een onmisbare rol bij logistiek, landbouw, weersvoorspellingen, dijkbewaking, maar ook bij geldverkeer en defensie. 'Dat staat allemaal op het spel.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.