Universiteit Leiden

nl en

NWO-beurs drijft zoektocht naar duurzame productie antibiotica

De kans om een nieuw, spannend onderwerp te onderzoeken. Dat is hoe Lennart Schada von Borzyskowski zijn succesvolle beursaanvraag voor de NWO XS-beurs noemt. Deze 50.000 euro zal de onderzoeker van het Instituut Biologie Leiden (IBL) spenderen aan het ontwikkelen van een nieuwe methode om op duurzame wijze antibiotica te produceren.

‘Ik ga de beurs gebruiken om antibiotica te produceren met methanol – een goedkope en duurzame grondstof – door gebruik te maken van genetische bewerkte bacteriën,’ vertelt Schada von Borzyskowski. ‘Op dit moment worden veel antibiotica gemaakt door zogenaamde Actinobacteriën op een complexe, dure en niet-duurzame manier. Wij gaan proberen om de enzymen, die deze bacteriën gebruiken om antibiotica te maken, over te zetten naar aan andere bacterie: Methylorubrum extorquens. Deze bacterie kan methanol gebruiken om te groeien. Het is een enorme uitdaging, maar het kan in potentie een heel nieuw onderzoeksveld creëren.’

De onderzoeker kan niet wachten om te beginnen. ‘De methode om antibiotica te produceren met methanol past goed bij het onderzoek van IBL over antimicrobiële samenstellingen. En daar voeg ik nu ook nog duurzame biotechnologische productie aan toe. Dit was mijn eerste aanvraag voor een beurs in Nederland sinds ik eerder dit jaar naar Leiden ben gekomen, dus ik ben erg blij dat ik deze NWO-subsidie nu al heb kunnen krijgen. Ik kijk ernaar uit om op een grotere schaal gelijksoortige onderwerpen te onderzoeken.’

NWO XS-beurs

De beurs is bedoeld om veelbelovende ideeën en risicovolle initiatieven mogelijk te maken. Het voorgestelde onderzoek zou grensverleggend moeten zijn, zonder dat er op voorhand vaststaat of de beoogde doelstelling gehaald wordt. Om in aanmerking te komen voor de beurs, geeft het NWO aan dat alle resultaten, zowel positief als negatief, moeten bijdragen om de wetenschap vooruit te helpen. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.