Universiteit Leiden

nl en

Studenten slaan eerste paal Gorlaeus Gebouw

En de bouw is gestart! Studenten van de studieverenigingen van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen sloegen dinsdagochtend samen de eerste palen in de grond. Zo startten ze de tweede fase van de bouw van het Gorlaeus Gebouw.

Tijdens een feestelijk bijeenkomst sprak decaan Paul Wouters met verschillende gasten. Ze waren het er allemaal over eens: dit wordt een bijzonder gebouw. Bijzonder is de omvang. In totaal krijgt de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen er met het Gorlaeus Gebouw een oppervlakte van bijna 100.000 m2 bij. En bijzonder is ook dat het straks heel verschillende functies heeft, van gezellige hoekjes om elkaar te ontmoeten, tot hightech laboratoria.

Michel Leenders, directeur van het universitair vastgoedbedrijf, vertelt dat dit de grootste bouwopdracht is die de universiteit de afgelopen decennia heeft gehad. ‘Hier gaat heel wat voorbereiding aan vooraf. We zijn hier al zo’n tien jaar mee bezig.’

Studenten hebben de hoofdrol bij de start van de bouw

Verbinding tussen bedrijven en organisaties

Het Gorlaeus Gebouw staat straks middenin het Leiden Bio Science Park (LBSP). Ida Haisma is directeur van de stichting LBSP en noemt de start van dit gebouw echt een mijlpaal. ‘Op het Bio Science Park is de verbinding tussen bedrijven en organisaties steeds belangrijker aan het worden. Dit gebouw belichaamt dat. Mensen kunnen er elkaar ontmoeten en inspireren.’

Architecten Hans Toornstra en Ad van Aert van van architectenbureau Inbo | JHK leggen uit hoe ingewikkeld de opdracht is. ‘Dat komt door de grootte van het gebouw. En omdat alle verschillende functies onder een dak komen.’

Voordeuren komen uit in de centrale hal

Het thema voor dit gebouw is “ontmoeting”, een heel actueel thema wat door corona alleen maar belangrijker is geworden. We hebben behoefte om elkaar te ontmoeten. Zo heeft elk instituut zijn eigen vleugel met een “voordeur” die uitkomt in de centrale hal. De perfecte ontmoetingsplek.

Arcade verbindt de vakgebieden

Met fase 2A krijgt het Gorlaeus Gebouw ook een eigen ingang. Die komt uit op het centrale plein onder de arcade. Die arcade is opvallend en geeft straks herkenbaarheid aan de faculteit. Het stelt een voronoi voor, een wiskundig diagram dat is terug te vinden in alle vakgebieden van de faculteit. Hoe dat eruit ziet? Denk aan een zeepbellenstructuur, dat is een goed voorbeeld van een voronoi. 

‘We moeten mens en gebouw met elkaar verbinden’

Ook over de binnenkant van het nieuwe gebouw wordt al nagedacht. Interieurarchitect Odette Ex benadrukt dat het erg belangrijk is dat je je goed voelt in een gebouw. ‘Mensen moeten zich er prettig voelen en elkaar kunnen ontmoeten. Daarom komt er een bar, een bibliotheek, een mooie entree. Maar ook de kleuren, rondingen en beweging in het gebouw zijn belangrijk. We moeten mens en gebouw met elkaar verbinden.’

Eerst onder de grond

De bouw is dus gestart. Dat betekent niet dat je meteen wat ziet . ‘Vanaf april gaan we wat zien’, vertelt Ramon Janssen van bouwbedrijf Heijmans. ‘We gaan nu eerst onder de grond aan het werk. Daar zit bijna net zoveel als boven de grond. Zo komt er 500 kilometer aan kabels en 13 kilometer aan palen.’ Hij benadrukt dat er enorm veel expertise komt kijken bij het bouwen van dit gebouw. ‘Er werken in totaal wel 300 mensen aan mee.’

En hoe gebruiken we het gebouw straks?

Vanuit de faculteit is Tessel Linders met haar afdeling Huisvesting betrokken. Zij denken na hoe we het gebouw gaan gebruiken. Er zijn speciale werkgroepen ingericht die nadenken over de inrichting van kantoren, laboratoria en onderwijsruimtes.

Ook studenten dachten mee. Assessor Joost Barendse waardeert dat enorm. ‘We vonden het heel fijn dat we mee mochten denken over de inrichting van studieplekken en verenigingskamers. En over de bar natuurlijk. Heel belangrijk.’

Zo’n groot bouwproject blijft natuurlijk niet ongemerkt. Wat merken we ervan? Tessel Linders hoopt zo min mogelijk. ‘Medewerkers kunnen met vragen of opmerkingen naar de Servicedesk.’ En wil je weten wat er allemaal gebeurt? Download dan de Heijmans BouwApp en volg de activiteiten van de nieuwbouw Science Campus Fase 2A. Spektakel gegarandeerd.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.