Universiteit Leiden

nl en

Netwerkanalysepakket igraph ontvangt twee subsidies

igraph, een belangrijk open-source netwerkanalysepakket, ontvangt de komende twee jaar twee subsidies van $400.000 (ongeveer €340.000).

De subsidies worden uitgekeerd door het Chan Zuckerberg Initiative, in de context van hun programma voor Essential Open Source Software for Science. Ze worden ingezet om igraph verder te ontwikkelen en te onderhouden, en om de groep mensen die bijdragen aan het project diverser te maken.

Eenvoudiger te gebruiken en onderhouden

Vincent Traag, senior onderzoeker bij het CWTS, coördineert de subsidie waarmee igraph makkelijker te gebruiken wordt gemaakt. De financiering ondersteunt het ontwikkelingsteam van igraph om de meestgebruikte interfaces te verbeteren, namelijk Python, R en Mathematica. Daarnaast streven de ontwikkelaars ernaar om igraph en de interfaces gemakkelijker te onderhouden te maken, met het oog op de lange termijn. Hierdoor zal igraph een nuttig pakket blijven voor netwerkwetenschappers uit verschillende onderzoeksgebieden over de hele wereld.

Een grotere en diversere community

Mensen die toegewijd zijn aan het onderhouden en verder ontwikkelen van igraph zijn van cruciaal belang voor het langdurige voortbestaan . Er zijn al stappen gezet richting het opbouwen van een inclusievere, betrokken community door middel van een forum speciaal gewijd aan igraph.

Met de tweede subsidie van het Chan Zuckerberg Initiative, die samen met Women in Network Science wordt gecoördineerd en door Brooke Foucault Welles wordt geleid, wordt het team van mensen die bijdragen aan igraph en groter en diverser gemaakt. Beginnen met igraph gebruiken en eraan bijdragen wordt makkelijker gemaakt, niet alleen door het verbeteren van documentatie en handleidingen, maar ook door het actief organiseren van workshops voor gebruikers en bijdragers en het actiever worden op het forum. Deze community-building focust zich specifiek op vrouwen en non-binaire mensen. Daarnaast wordt de subsidie gebruikt voor het opzetten van een mentorprogramma waarmee vrouwen en non-binaire mensen gefaciliteerd worden in het gebruik van en bijdragen aan igraph. Zo wordt het ze makkelijker gemaakt om igraph ook te gaan onderhouden.

Tekst: Emma Knapper

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.