Universiteit Leiden

nl en

Netwerkanalyse pakket igraph ontvangt financiering

Netwerken spelen een belangrijke rol in verschillende onderzoeken, variërend van het analyseren van epidemieën tot het bestuderen van connectiviteit in elektrische circuits. Vincent Traag levert een bijdrage aan de ontwikkeling van igraph, een populair pakket voor het analyseren van grote netwerken.

Netwerken spelen een belangrijke rol in verschillende onderzoeken, variërend van het analyseren van epidemieën tot het bestuderen van connectiviteit in elektrische circuits. Vincent Traag, senior onderzoeker bij CWTS, levert een bijdrage aan de ontwikkeling van igraph, een populair pakket voor het analyseren van grote netwerken. Samen met andere ontwikkelaars werd hun subsidieaanvraag ter ondersteuning van de ontwikkeling van igraph onlangs toegekend door het Chan Zuckerberg Initiative's Essential Open Source Software for Science programma. Het project zal $180.000 (ongeveer € 165.000) ontvangen om de verdere ontwikkeling van igraph te ondersteunen.

Netwerkanalyse is een onderzoekslijn van de onderzoeksgroep Quantitative Science Studies van CWTS en vormt een cruciaal onderdeel van dat wetenschapsgebied. Netwerken spelen een belangrijke rol in wetenschapsstudies, zoals in de bestudering van co-auteurschappen of de analyse van citaties tussen publicaties. Pakketten zoals igraph helpen om zulke scientometrische analyses te vereenvoudigen. Het igraph pakket is zeer efficiënt en ondersteunt de analyse van netwerken van miljoenen nodes. Met interfaces in Python, R en Mathematica is het pakket ook gemakkelijk te gebruiken.

CWTS is verheugd dat het igraph project financiering ontvangt. Het centrum ondersteunt ontwikkelingen op het gebied van open science en erkent het belang van open source software. Ludo Waltman, adjunct-directeur van CWTS, zegt: “Software die door onderzoekers van CWTS is ontwikkeld, wordt steeds vaker open source beschikbaar gemaakt. Dit helpt anderen voort te bouwen op onderzoeksinspanningen van CWTS en stimuleert wetenschappelijke vooruitgang.”

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.