Universiteit Leiden

nl en

FWN luidt het academisch jaar in met een flitsende talkshow

Met een speciale We Are Science talkshow trapte de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen op 21 september het nieuwe academisch jaar af. Decaan Paul Wouters straalde in zijn rol als talkshow-host en ontving een grote verscheidenheid aan gasten.

Live vanuit de gelegenheidsstudio in het Gorlaeus collegezalengebouw spreekt decaan Paul Wouters het publiek toe dat vanuit huis of kantoor meekijkt. In de zaal een bescheiden aantal toeschouwers, aan tafel een selectie belangrijke gasten.

'Ik ben heel blij dat we elkaar weer meer live gaan zien'

Studenten en docenten blij om weer terug te zijn

De eerste vraag is voor assessor Joost Barendse, voor het tweede jaar op rij student-lid van het bestuur. Hoe hebben hij en de andere studenten het afgelopen jaar ervaren? Al waren de studieresultaten over het algemeen goed, mentaal was het zwaar, aldus de assessor. ‘Ik vind het knap hoe iedereen, ook de docenten, het dit jaar voor elkaar gebokst hebben. Maar ik ben heel blij dat we elkaar weer meer live gaan zien. Daarin zullen we samen een nieuwe weg moeten zoeken.’

Ook Miranda van Eck, bestuurslid bij RISE en opleidingsdirecteur bij het LACDR, vond het een lastige tijd voor iedereen. ‘Maar het heeft ook voor een impuls aan ontwikkelingen gezorgd. Kijk bijvoorbeeld naar de enorme onderwijsvernieuwing op ICT-gebied, daar hebben we wel belangrijke stappen gezet.’

De nieuwe decaan stelt zich voor

Het nieuwe jaar brengt ons ook een nieuwe decaan. Jasper Knoester voelt zich meer dan welkom, en kijkt ernaar uit om aan de slag te gaan. ‘Al laat ik Groningen ook met een beetje pijn in het hart achter,’ bekent hij. ‘Dit is een faculteit met een enorm rijke historie, en ik zie prachtige toekomstmogelijkheden. Knoester vindt samenwerking heel erg belangrijk, zowel binnen als buiten de faculteit. ‘Het geheel is groter dan de som der delen.’

Inclusiviteit en diversiteit nog beter op de kaart

Daar sluiten de tafelgasten van RISE zich bij aan. Miranda van Eck, Martina Vijver en Irene Groot van Researchers in Science for Equality (RISE) zetten zich in voor gelijkheid en diversiteit in de bètawetenschappen. ‘Zes jaar geleden waren we nog pioniers, nu zijn we een rolmodel voor jonge, vrouwelijke wetenschappers’, aldus Groot. Uiteindelijk wil RISE werken aan een inclusieve werkomgeving voor iedereen

Martina Vijver reikt aankomend decaan Jasper Knoester het RISE-jaarverslag uit

En dat gaat niet vanzelf, aldus Van Eck. ‘Daarom moeten we steeds weer de vraag te stellen hoe we deze thema’s bij FWN nog beter op de kaart kunnen zetten. Het moet een standaard beleidsthema zijn.’ En die beweging moet vanuit alle lagen van de faculteit komen, vult Vijver aan. ‘We moeten het gesprek aangaan, en goed naar elkaar luisteren.’ Zowel de huidige als de toekomstige decaan krijgen van RISE het nieuwe jaarverslag uitgereikt.

Fundamentele bijdrage aan duurzamere maatschappij

Tenslotte sluit ook de kersverse Spinoza- winnaar Marc Koper aan. Kort, en volgens Wouters te bescheiden, vertelt hij over zijn onderzoek in de elektrochemie. ‘Er is steeds meer vraag naar duurzame elektriciteit. Overtollige stroom van wind- of zonneparken kunnen we nu nog niet goed opslaan, en gaat dus verloren: eeuwig zonde! Met behulp van elektrolyse kunnen we die energie opslaan in chemische batterijen. Ik probeer op atomair niveau te begrijpen hoe dat allemaal werkt. Het is maar een klein radartje in een groter geheel, maar zo hoop ik bij te dragen aan het verduurzamen van onze maatschappij.'

Bloemen voor Spinoza-winnaar Marc Koper

Ludieke start van de volgende fase van de nieuwbouw

Het tweede gedeelte van de talkshow staat volledig in het teken van het nieuwe Gorlaeus gebouw. Wouters praat met onder andere de architecten en interieurarchitect. Wat komt er allemaal  kijken bij het bedenken van een nieuw gebouw en wat we de komende tijd kunnen verwachten? Een plotselinge zoemer onderbreekt het gesprek, en Assessor Joost Barendse gaat beneden op onderzoek uit…

Lees hier meer over de Start van de nieuwbouw fase 2a

Livestream gemist? Kijk het hier terug.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.