Universiteit Leiden

nl en

Vragenvuur voor ambassadeurs Duitsland en Frankrijk tijdens debat in Wijnhaven

Europa leeft! Dat bleek afgelopen vrijdag toen studenten met de Franse ambassadeur in Nederland, H.E. Luis Vassy en zijn Duitse collega H.E. Dirk Brengelmann, in discussie gingen over allerlei thema’s rond Frans-Duitse betrekkingen en de Europese Unie.

Onder leiding van professor Jaap de Hoop Scheffer, Emeritus hoogleraar International Relations and Diplomatic Practice, werden vanuit Wijnhaven en online veel vragen gesteld en bleken de twee ambassadeurs openhartige sprekers over het werken in Nederland, het belang van Europese eenheid en het bereiken van ‘de gewone man in de straat’.

De Duitse ambassadeur Brengelmann

Naar buiten treden

De middag begint met een introductie van beide ambassadeurs. De een, Vassy (41), is sinds 2019 ambassadeur, de ander, Brengelmann, is bezig aan zijn afscheidstour. De Duitser gaat in het najaar terug naar Duitsland, 5 jaar ambassadeurschap heeft hij dan achter de rug. Hij gaat lesgeven aan de universiteit in Bonn, ‘geïnspireerd door mijn goede vriend Jaap de Hoop Scheffer’, lacht Brengelmann. De twee benadrukken dat ze het belangrijk vinden om in Wijnhaven te zijn om meer naar buiten te treden als ambassadeurs. ‘We moeten niet alleen in onze kantoren zitten’, zegt Brengelmann. ‘Dat we hier zijn en er ook studenten in de zaal zitten, laat ook zien dat we hopelijk op weg zijn naar een terugkeer van het normale leven na covid19’, voegt Vassy toe. ‘Ik ben blij om hier te zijn.’

De Franse ambassadeur, Vassy

Open brief

De twee excellenties kwamen vorig jaar in het nieuws met een open brief aan het begin van de coronacrisis. In die brief riepen ze ons Nederlanders op tot een positiever debat over de tekortkomingen van Europa. Ze vonden dat Nederlanders trots moesten zijn op de EU, de Europese eenheid moesten vieren en vertrouwen moesten hebben in de Europese Unie. Ruim een jaar later staan ze nog steeds achter die boodschap. Brengelmann: ‘We moeten samenwerken om verder te komen en antwoorden te vinden op vragen die leven.’

Vragenvuur

Tijd voor vragen vanuit huis en studenten in de zaal. Het zijn er veel, bijvoorbeeld:  ‘Wat gaat er veranderen in de diplomatieke relatie tussen jullie landen als er straks verkiezingen zijn?’ ‘Hoe kijkt Duitsland aan tegen meer samenwerking in Europa als het gaat om Defensie?’ ‘Hoe zien jullie de toekomst van jullie landen als het gaat om de positie richting de NAVO en de EU?’ ‘Hoe zorg je ervoor dat de gewone man in de straat betrokken raakt bij Europa?’ ‘Hoe is het om te werken in Nederland?’ Hier kijk en luister je alle vragen en antwoorden terug.  

Moderator Jaap de Hoop Scheffer met de beide ambassadeurs

Leer de taal

Beide ambassadeurs spreken openhartig over de verschillende thema’s. Wat opvalt is dat beiden pleiten voor een verdieping in elkaars politiek. Volgens de twee weten we te weinig over het politieke klimaat in onze buurlanden en heeft dat te maken met taal en verdieping. ‘Een andere taal leren gaat niet alleen over de taal zelf, maar over zoveel meer, zoals de cultuur of de literatuur in een land,’ zegt Brengelmann. Vassy vult aan: ‘Ik volg ook Nederlandse lessen, het is zo belangrijk. Dat je Nederlandse kranten en artikelen kan lezen om zaken over het land te begrijpen en je in de politiek te kunnen verdiepen.’

Unieke gebeurtenis

De verhoudingen tussen Frankrijk en Duitsland zijn goed, maar ook in Nederland merken ze, zeker naar Brexit, dat de banden worden aangetrokken. Niet alleen op economisch vlak. Een van de hoogtepunten in het ambassadeurschap van Brengelmann vond hij de 5 mei-lezing die Angela Merkel dit jaar gaf. ‘Een unieke gebeurtenis dat een Duitse bondskanselier hiervoor is gevraagd. Het geeft de goede verhoudingen tussen onze landen weer.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.