Universiteit Leiden

nl en

Studenten weg krijgen van hun schermen... de natuur in

Het Internationale Honours College van de Universiteit Leiden, Leiden University College The Hague (LUC) had het afgelopen jaar met lege zalen en klaslokalen op de campus aan het Anna van Buerenplein in Den Haag te maken door de wereldwijde COVID-19 pandemie. Dr. Paul Hudson ontwikkelde een COVID- 19 proof cursus in het veld. Weg van het scherm en de natuur in.

Studenten ge├»nteresseerd in veldwerk en het nemen van milieumonsters uit de natuur, schrijven zich vaak in voor de cursus 'Field Methods' van LUC. Het vak werd vorig jaar geannuleerd vanwege de beperkingen in verband met de lockdown en heeft dit jaar een transformatie doorgemaakt. Paul Hudson, universitair hoofddocent aan het LUC, ontwikkelde een cursus die studenten in staat stelde deel te nemen aan vak met inachtneming van de covid-protocollen. De cursus 'Field Methods' brengt studenten de vaardigheden bij die nodig zijn voor het verzamelen van milieusteekproeven, gericht op het beheer van land en watervoorraden.

Dwars door Den Haag

Het vak maakt gebruik van settings en studieonderwerpen die te vinden zijn in de regio Den Haag. Denk aan de invloed van de mens op de bodem in het Haagse Bos, de dynamiek van de kust in Scheveningen en - verder weg - de dynamiek van rivieren in Limburg. Het biedt studenten een systematische training in dataverzamelingstechnieken. Studenten moesten weer en wind doorstaan en werkten tijdens het wisselvalige weer van het laatste blok van het academisch jaar in zon en regen, wind en water, zand en zee om monsters te verzamelen om een aantal duurzaamheidsvraagstukken te onderzoeken die betrekking hadden tot het beheer van land en waterbronnen.

Milieustromen van rivier 'De Geul'

Het vak werd afgesloten met een driedaagse kampeertrip naar Zuid-Limburg, om de "milieustromen" te bestuderen van de oevercorridor van de Geul, het grootste Natura 2000-gebied in Nederland. De rivier de Geul dient als een openlucht "laboratorium" voor Nederlandse geowetenschappers die fluviatiele en hydrologische processen bestuderen. Ter voorbereiding van de excursie doken studenten in relevante wetenschappelijke literatuur en haalden ze informatie en gegevens uit overheidsbronnen. De excursie was georganiseerd rond het concept van omgevingsstromen, het kernparadigma voor duurzaam beheer en herstel van rivieren. De module vereiste hydrologische, sedimentaire, hydraulische en topografische veldmetingen om gegevens te verkrijgen voor een grondige analyse van het begrip "environmental flows" voor de rivier de Geul.

Leren in het veld

De ervaring bood een ideale gelegenheid voor de studenten om vaardigheden die tijdens het vak waren ontwikkeld, toe te passen en in zekere zin op de proef te stellen. LUC's vak 'Field Methods' heeft altijd gediend als een unieke educatieve ervaring en de editie van 2021 was daarmee geen uitzondering. Studenten namen een welverdiende pauze van hun online setting en konden ervaren hoe het is om te leren in het veld. Van evident belang voor het onderwijs in milieuwetenschappen.

Het Leiden University College The Hague in Den Haag biedt een breed, flexibel en interdisciplinair residentieel studieprogramma aan op het gebied van Liberal Arts and Sciences met een focus op 'Global Challenges'; de maatschappelijke uitdagingen van de 21ste eeuw. In deze bacheloropleiding specialiseer je je in gebieden zoals wereldpolitiek, economie, bestuur, internationale rechtspraak, menselijke & culturele interactie, volksgezondheid en milieuwetenschappen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.