Universiteit Leiden

nl en

Podcast: de vriendelijke studentenrevolutie

Tijdens de studentenprotesten van 1969 werd het Academiegebouw van de Universiteit Leiden een tijdlang bezet door studenten. Zij eisten openheid en medezeggenschap. In deze aflevering van de UBLpodcast neemt historicus Pieter Slaman ons mee terug naar deze roerige periode.

In de podcast vertelt Slaman aan de hand van oude krantenartikelen en andere documenten hoe het protest er aan toeging. Waar het in andere steden nog wel eens grimmig kon worden, bleef het protest in Leiden erg beschaafd, bijna op het komische af. Zo werd het Academiegebouw weliswaar bezet, maar konden de tentamens in het gebouw gewoon doorgaan. Toch lukte het de studenten om belangrijke veranderingen af te dwingen.

 

Themaprogramma

Dit is de tweede UBLpodcast in het kader van het themaprogramma Universiteit en Studentenleven. Daarin belichten de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) het rijke verleden van de Universiteit Leiden en haar studenten. Speciaal voor het belangstellende publiek worden diverse online tentoonstellingen, boekensalons en lezingen rond het thema georganiseerd. Daarnaast worden er blogs, video’s en podcasts rond stukken uit de bijzondere collecties gepubliceerd.

Meer afleveringen

De UBLpodcast is ook beschikbaar via de volgende kanalen:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.