Universiteit Leiden

nl en

Grootste Europese sterrenkundecongres opnieuw (online) in Leiden

De jaarlijkse bijeenkomst van de European Astronomical Society zal voor het tweede jaar op rij online plaatsvinden, van 28 juni tot 2 juli 2021. Ook dit jaar host de Sterrewacht Leiden het online evenement. Meer dan 2250 deelnemers hebben zich voor deze conferentie aangemeld, het hoogste aantal ooit.

Vanwege de coronapandemie heeft de EAS besloten om #EASLeiden2021 wederom virtueel te houden. De conferentie is de jaarlijkse professionele astronomie- en ruimtewetenschapsbijeenkomst van de European Astronomical Society (EAS). Toonaangevende onderzoekers zullen er hun recentste werk presenteren

Publiekslezing: de toekomst van de aarde

Op de eerste dag van de bijeenkomst zal de Britse astronoom Lord Martin Rees (Universiteit van Cambridge) de Fritz Zwicky-prijs in ontvangst nemen. Hij geeft op 1 juli om 19.30 uur (CEST) een openbare lezing getiteld ‘The World in 2050 and Beyond’, waarin hij praat over hoe we een dystopische toekomst kunnen vermijden. De publiekslezing zal worden gestreamd via het YouTube-kanaal van de EAS. De lezing is gericht op een breed publiek en voor iedereen toegankelijk.

1000 wetenschappelijke presentaties

#EASLeiden2021 biedt 16 symposia, 33 speciale sessies en 5 lunchsessies. Er zijn ongeveer 1000 wetenschappelijke presentaties geaccepteerd, en 1350 ePosters. Daarnaast zijn er 8 Plenary Talks, 3 Community Reports en 9 Prize Award Talks en Ceremonies. 

De bijeenkomst bestrijkt een breed scala aan onderwerpen, van astrochemie, exoplaneten, stellaire astrofysica en zwaartekrachtgolven, tot data science, diversiteit & welzijn en ontwikkeling & voorlichting. Afgelopen jaar berekende Leonard Burtscher met collega’s dat de online editie van EAS2020 3000 keer minder CO2 uitstootte dan de reguliere variant in 2019. 

Een volledig en actueel overzicht van het wetenschappelijke programma is te vinden op de officiële website

Bron: astronomie.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.