Universiteit Leiden

nl en

Virtueel vanuit Leiden: EAS 2020, de grootste online sterrenkundeconferentie ooit

Meer dan 1600 astronomen en ruimtewetenschappers uit de hele wereld komen online samen van 29 juni tot 3 juli voor de jaarlijkse conferentie van de European Astronomical Society (EAS). De jaarlijkse Nederlandse Astronomenconferentie NAC 2020 zal ook onderdeel zijn van deze bijeenkomst. De 75ste NAC, georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Astronomenclub, vindt plaats van 1-3 juli.

Grootste ooit

#EASLeiden2020 gaat online vanwege Covid-19. Het zal de grootste virtuele sterrenkundige conferentie ooit worden. De Sterrewacht Leiden is gastheer van het congres en zal in 2021 alsnog een fysieke conferentie organiseren, indien de corona-situatie dit toelaat.

Van exoplaneten tot zwaartekrachtgolven

Op #EASLeiden2020 presenteren onderzoekers hun laatste werk. Er zijn elke dag 11 parallelle sessies en symposia en één plenaire sessie. Iedere sessie bestaat uit meerdere onderdelen. Met meer dan 1600 deelnemers en 800 presentaties beslaat de conferentie alle deelgebieden van de sterrenkunde: van astrochemie, exoplaneten, sterrenstelsels en zwaartekrachtgolven tot datawetenschap, outreach en diversiteit. 

Een oude bekende

De winnaars van de MERAC-prijzen voor jonge wetenschappers, de Tycho Brahe-medaille en de Lo Woltjer-lezing geven allemaal plenaire voordrachten. Oud-promovendus Jorryt Matthee ontving eerder dit jaar de MERAC-prijs voor zijn proefschrift

Daarnaast presenteren de belangrijkste Europese onderzoeksinstituten (ESO en ESA), beleidsorganen (ASTRONET) en grote projecten (SKA) hun activiteiten en plannen. 

Een bijzondere sessie

Op vrijdag 3 juli is een bijzondere sessie met als titel ‘The Impact of planned Satellite Constellations on Astronomy’, met bijdragen van SpaceX, ESA en ESO. Een speciale sessie op maandag 19 juni, Astronomy for Future, zal gaan over ontwikkeling, wereldburgerschap en milieu- en klimaatonderwerpen, zoals de CO2-reductie als effect van online conferenties, waar de deelnemers niet naartoe hoeven te reizen. 

De Leidse hoogleraar Joop Schaye leidt het wetenschappelijk programma van #EASLeiden2020. Leids hoogleraar Simon Portegies Zwart is voorzitter van de NAC 2020.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.