Universiteit Leiden

nl en

EL CID 2021: uitbundigheid online én live in de stad

Deze zomer, van 12 tot en met 21 augustus, is het weer tijd voor de EL CID: de introductieweek voor eerstejaarsstudenten aan de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden. De feestelijke start van menig studentenleven! Stad en studenten maken dit keer – vanwege corona – kennis tijdens digitale én fysieke activiteiten.

‘Ik sta hier in Leiden en alle deuren staan voor me open… ik voel uitbundigheid.’ Zo omschrijft Youp Theunisz, voorzitter van de EL CID/Vademecum-commissie 2021, zijn eigen ‘EL CID-gevoel’. Die uitbundigheid wil de commissie (naast Theunisz bestaande uit nog vijf leden) laten terugkomen in het programma van de EL CID-week 2021, met het thema Tune In. ‘We hebben het afgelopen jaar veel thuisgezeten, en daarom is het nu extra belangrijk dat eerstejaars gelegenheid krijgen om zich bij een sociaal netwerk aan te sluiten, oftewel “in te tunen”’, legt Theunisz uit. Het is de bedoeling dat EL CID’ers – afhankelijk van de coronaomstandigheden op dat moment – die aansluiting zowel online als fysiek gaan vinden.

Stampvol

De eerste twee dagen van de EL CID-week 2021, op donderdag 12 en vrijdag 13 augustus, zijn online. Eerstejaars en mentoren ontmoeten elkaar dus niet op de - normaal gesproken - stampvolle Beestenmarkt, maar via een online platform. Via dit platform zullen ook allerlei partijen, zoals de studenten- en studieverenigingen, zich aan de EL CID’ers voorstellen. ‘Eigenlijk weet je na deze twee online dagen als eerstejaars alles wat je moet weten over wonen en studeren in Leiden’, zegt Theunisz. 

Student volgt achter haar laptop de digitale opening van EL CID, de introductieweek van de Universiteit Leiden
EL CID werd vorig jaar digitaal geopend wegens de coronacrisis

Leren koken 

Maar er is meer. De EL CID-commissie gaat een heuse studio optuigen in de Wibar Leiden, van waaruit diverse ‘sociale’ evenementen plaatsvinden. Denk aan een studentenbingo, inclusief chat én een interactief element: alle deelnemers ontvangen gepersonaliseerde bingokaart. Mocht je bingo hebben, dan maakt de studio een beeldverbinding met je om je kaart te controleren. Publiek en presentatoren kunnen bovendien zo mooi even nader kennismaken met de winnaar. En uiteraard vallen er mooie prijzen te winnen, verzorgd door de zakelijke partners van de EL CID-week. Een ander sociaal online evenement is de kookworkshop voor studenten, waarin je kunt zien hoe je snel en goedkoop een gezonde, vegetarische maaltijd voor jezelf kunt klaarmaken.

'Met 800 mensen op een springkussen staan in het park is er nu even niet bij. Daarom zijn er nu op meerdere locaties kleinschaliger evenementen'

Met een dikke disclaimer – áls het allemaal kan – onthult Theunisz de plannen voor het fysieke (live) gedeelte van de EL CID-week. ‘In goed overleg met diverse partners, zoals de gemeente en Leidse ondernemers, hebben we een opzet bedacht om een en ander zo veilig mogelijk te houden en om te voorkomen dat de “druk” op de stad te hoog wordt. Ook hebben we gekeken naar een programma met kleinere evenementen. Met 800 mensen op een springkussen staan in het park is er nu even niet bij. Daarom zijn er nu op meerdere locaties kleinschaliger evenementen met ongeveer 100 deelnemers per locatie.’ 

De verwachte 3600 à 4000 deelnemers worden in twee blokken gesplitst. Het live deel van blok één zal plaatsvinden tussen maandag 16 en woensdag 18 augustus, blok twee van donderdag 19 tot zaterdag 21 augustus. Tijdens deze twee blokken verkennen als vanouds de eerstejaars in hun eigen mentorgroepje de stad. En net als voorgaande jaren zullen die groepjes goed herkenbaar zijn: er worden EL CID-shirtjes verstrekt, en elke groep krijgt zijn eigen bord. ‘Ongetwijfeld zullen de groepjes slimme manieren verzinnen om die borden op een veilige manier van elkaar te stelen’, lacht Theunisz.

Dansen in een rubberband

Wat kun je verwachten tijdens die verkenningstocht? Sowieso alles wat je gewend bent tijdens een normale EL CID; een bezoek aan de onderwijsinstellingen, een informatiemarkt. ‘Maar we willen ook op een ludieke manier meer sociale evenementen inplannen. Zoals de ‘Dixo-driehoek’ – een disco op drie verschillende locaties – waarbij we dit jaar iedereen een rubberband geven zodat je veilig kunt dansen. Dat lijkt me een fantastisch gezicht. Daarnaast willen we ook een plek maken waar je juist even helemaal niks kunt doen, de Tune Out-hub. Bijvoorbeeld in een stadspark, met kleedjes op afstand of een bierbankje met een tafeltje erbij. Ook kun je bij de EL CID-tap een drankje komen drinken, we hebben momenteel daarvoor de Lammermarkt op het oog als terraslocatie.’

Catering door horeca 

Normaal gesproken maken de eerstejaars tijdens de EL CID-week ook kennis met ondernemend Leiden, en dan natuurlijk met name met de horeca. De kroegentocht, een traditioneel en populair onderdeel, zit er dit jaar niet in.  ‘We hopen die alsnog te houden, maar dan later in het jaar’, zegt Theunisz. ‘Verder willen we diverse evenementen in de stad in de buurt van horecagelegenheden laten plaatsvinden, bijvoorbeeld op het Pieterskerkplein. Als dat doorgaat, dan kunnen we zo’n evenement natuurlijk door een restaurant in de buurt laten cateren. 

Leidse ondernemers steunen

Het lastige is dat de horeca door de lockdown natuurlijk dicht is geweest, waardoor dit soort plannen nu pas op gang komen. We denken na over de vraag hoe we Leidse ondernemers, die altijd stevige partners zijn geweest van de El CID-week, een steuntje in de rug kunnen geven. Wellicht via een donatie-knop op onze site. Hoe dan ook: waar mogelijk willen we samenwerken met lokale partijen. Een mooi voorbeeld is ons partnerschap met Sligro Leiden, die samenwerking bestaat al jaren, en daar zijn we enorm blij mee.’

'Iedereen is vastbesloten om in augustus te gaan zorgen voor dat speciale EL CID-gevoel'

Kortom: de EL CID-week 2021 zoekt een balans tussen informatief en sociaal, tussen veilig en uitbundig. ‘Gelukkig voel ik overal het enthousiasme’, besluit Theunisz. ‘Van organisatoren tot mentoren tot crew: iedereen is vastbesloten om in augustus te gaan zorgen voor dat speciale EL CID-gevoel.’

Hoofdfoto: Activiteit tijdens de EL CID van 2019, nog voor de coronacrisis

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.