Universiteit Leiden

nl en
Anastasia Petrova

Comeniusbeurs voor Designing Your Life: ‘Potentie voor de hele universiteit’

Hoe ga je om met het spannendste ontwerpvraagstuk uit je leven: wat wil ik worden als ik later groot ben? Met de ‘Designing Your Life’-methode leren studenten op creatieve wijze hun toekomstpaden te verkennen. Een Comeniusbeurs zal het project vanaf volgend jaar op weg helpen. ‘Het is de bedoeling dat iedereen ermee aan de slag kan gaan.’

Het Comeniusprogramma, gefinancierd door de Nederlandse overheid, is bedoeld om onderwijsinnovatie te stimuleren. Hoofdaanvrager Bram Hoonhout meldde zich met zijn team aan voor een beurs binnen het Senior Fellow-programma, en met succes.

Dr. Bram Hoonhout werkt bij de Honours Academy als coördinator van het Honours College.

Eind mei hoorde Hoonhout dat de subsidieaanvraag voor Designing Your Life: met vertrouwen de toekomst tegemoet gehonoreerd werd. Welke avonturen staan het project nog te wachten? En wat kan Hoonhout ons leren over onze levenspaden? We vroegen het hem in een interview.

Gefeliciteerd met de toekenning! Hoe voelt het om het verlossende woord te horen?

Glimlachend: ‘Het moet nog een klein beetje inzinken, maar heel leuk natuurlijk. Ik kijk ernaar uit om aan de slag te gaan!’

In je aanvraag heb je het over het aanpakken van ‘loopbaanbesluiteloosheid’. Wat houdt dat in?

‘Het is een veelvoorkomende problematiek onder studenten: ze zijn heel actief bezig een cv op te bouwen met stages en extracurriculaire activiteiten – maar tegelijkertijd heel onzeker over de toekomst. Er wordt al veel georganiseerd rond arbeidsmarktvoorbereiding, maar studenten lijken dat proces een beetje uit te stellen.'

'Dit project hoopt die loopbaanbesluiteloosheid te verminderen. Bovendien hopen we met deze methode handvatten voor het leven te geven, want de vraag wat je wilt worden of wat de volgende stap in je loopbaan is, komt natuurlijk telkens terug, ook na je studie.’

Hoe werkt die Designing Your Life-methode precies?

‘Designing Your Life volgt de methode van design thinking, de manier waarop ontwerpers een product, app of dienst ontwikkelen. Daarin is empathie voor de gebruiker heel belangrijk, in dit geval voor jezelf. Waar wil ik heen, wat vind ik leuk, waar ben ik goed in? Je bouwt een kompas op: wanneer ontwikkel ik mezelf in de juiste richting?’

"Je hoeft niet alle antwoorden al te hebben op je 21e"

‘Misschien nog wel belangrijker is dat je je creativiteit inzet. Je stippelt meerdere levenspaden uit, vanuit de gedachte dat er meerdere levenspaden zijn waarin je gelukkig kunt worden. Dan ga je het “product” – je toekomstpad – uitproberen: zou dit wat zijn? Als je er niet uitkomt, doe je een stap terug en stippel je weer een ander pad uit.’

Design thinking betekent dus niet alleen denken, maar ook doen?

Bias to action is een van de kernprincipes: je kunt niet alles bedenken vanachter je bureau, je moet dingen gaan uitproberen, via prototypes. Er zijn altijd al mensen met de baan die jij zou willen hebben, dus je moet gewoon met hen gaan praten, en wellicht meelopen. Zo raak je thuis in onbekende werkvelden. Dat geeft vertrouwen.’

‘Tegelijk is reframen, herformuleren, heel belangrijk. Studenten hebben een stressvolle blik op de toekomst: ik moet al weten waar ik naartoe wil, anders loop ik achter de feiten aan. Of: ik moet mijn passie vinden om gelukkig te kunnen worden. Het is mooi als je zo’n passie hebt, maar dit werkt niet voor iedereen, en het kan iets zijn dat je pas op latere leeftijd ontwikkelt. Designing Your Life zegt: volg je kompas en je bent op de goede weg. Je hoeft niet alle antwoorden te hebben op je 21e.'

Bij 'design thinking' ga je met een vraagstuk aan de slag zoals een ontwerper met zijn design.

Komend collegejaar gaat Designing Your Life al van start. Hoe zal dat er concreet uitzien?

‘We gaan twee Bachelor Honours Classes aanbieden, waarvan een substantieel deel van de plekken gereserveerd wordt voor reguliere studenten. Daarnaast komt er via de LU Career Zone een vaardigheidsmodule voor studenten vanuit de hele universiteit. Vanaf augustus kunnen studenten zich hiervoor aanmelden.’

‘Verder ga ik samen met Arjen de Vetten (ICLON) en Esther van Leeuwen (FSW) wetenschappelijk onderzoek doen naar de effectiviteit. Welke elementen werken, welke niet? Is er verschil tussen honoursstudenten en reguliere studenten? Dit is niet alleen relevant om het programma steeds verder te ontwikkelen, maar we zullen de resultaten ook publiceren, zodat andere universiteiten ervan kunnen leren.’

Waar hoop je dat het project zal staan over een jaar of drie, vier?

‘Ik hoop dat een heleboel studenten meer vertrouwen in hun toekomst zullen hebben, en dat we het project verder hebben kunnen verspreiden. Vanuit de open-source gedachte achter Designing Your Life willen we iedereen die geïnteresseerd is de kans bieden om hiermee aan de slag kan gaan. Zo is een belangrijk onderdeel van het project dat we gratis docententrainingen gaan aanbieden.’

‘Ik denk dat het de potentie heeft om voor de hele universiteit – en daarbuiten – relevant te zijn, als aanvulling op het bestaande aanbod. De creativiteit, positiviteit en energie die design thinking met zich meebrengt komen daarbij ongetwijfeld goed van pas!’

Designing Your Life

Designing Your Life werd bedacht aan Stanford University, waar Bram Hoonhout een cursus volgde om zich de techniek van het design thinking eigen te maken.

Meer weten over Designing Your Life? In onderstaande TED Talk legt Bill Burnett van Stanford University de basisprincipes uit. 

Tekst: Michiel Knoester

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.