Universiteit Leiden

nl en

Carsten Stahn: 'Nieuwe aanklager ICC kan momentum creëren'

Op woensdag 16 juni 2021 werd Karim Khan beëdigd als aanklager bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het is geen makkelijke tijd om in te stappen bij het ICC, zeggen deskundigen.

Carsten Stahn

De Britse jurist Karim Khan (51) zal zich bij het ICC onder meer gaan bezighouden met de drugsoorlog op de Filippijnen, mogelijke oorlogsmisdaden door de VS in Afghanistan en het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Daar komt bij dat het ICC nog altijd niet erkend wordt door bijvoorbeeld de VS, Israël, China en Rusland. 

Het zijn dan ook geen makkelijke tijden voor het Internationaal Strafhof, zegt hoogleraar Carsten Stahn tegen persbureau AFP. 'Het Strafhof krijgt veel kritiek omdat het niet zo effectief zou zijn als veel landen zouden hebben gewild.' Khan kan daarin een onderscheidende rol spelen, zegt Stahn. 'Khan brengt mogelijk een nieuw momentum. Hij krijgt de kans om het functioneren van het instituut te veranderen.'

Het onderzoek van het ICC naar het Israëlisch-Palestijnse conflict in Gaza in 2014 belooft bijzonder omstreden te worden. 'Het is een zeer politiek beladen kwestie', zegt Stahn. 'Het ICC kan worden beschouwd als niet volledig onpartijdig in de context. Het zal heel moeilijk worden.'

Stahn wordt geciteerd in onder meer:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.