Universiteit Leiden

nl en

Oproep hoogleraren aan informateur: zet stikstofprobleem hoog op de agenda van nieuw kabinet

Vijfendertig hoogleraren doen vandaag een oproep aan informateur Mariëtte Hamer. Zij dringen aan om het stikstofprobleem hoog op de agenda van het nieuw te vormen kabinet te zetten. ‘De historisch opgebouwde stikstofschade maakt dat meer stikstofreductie nodig is voor bescherming van de natuur’, aldus Jan Willem Erisman, hoogleraar Environmental Sustainability.

De wetenschappers vinden de inspanningen van het kabinet te laag. Vergaande stikstofreductie is nodig om de natuur te herstellen. De schade aan de natuur is groot door de opgebouwde stikstof en gaat door zolang er stikstof bij blijft komen.

Het positieve effect van natuurherstelmaatregelen wordt daarbij overschat.  Recent onderzoek van verschillende ecologen toont dit aan.

'Pak het stikstofprobleem aan: de kennis is aanwezig'

In een brief uiten de hoogleraren hun zorg en dringen aan op een actieve aanpak. Ook stellen zij dat er voldoende kennis aanwezig is om het stikstofprobleem aan te pakken. De dringende oproep aan het kabinet is om dat te gaan organiseren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.