Kusje erop? Doe mee met onderzoek naar kindvriendelijke ziekenhuisbehandelingen

Heeft uw kind in 2020 in het ziekenhuis gelegen, en wilt u uw mening geven over mogelijkheden om ziekenhuisbehandelingen kindvriendelijker te maken? Doe mee met onderzoek van de Universiteit Leiden en Radboudumc en vul de online vragenlijst in voor onderzoek om de ziekenhuiszorg aan kinderen te verbeteren.

We zouden het liefst willen dat kinderen met zo min mogelijk negatieve ervaringen het ziekenhuis verlaten.

Kinderen hebben baat bij het ontwikkelen van betere behandelingen, maar ook bij het verbeteren van de zorg rondom die behandelingen. Een voorbeeld is het luisteren naar je favoriete muziek tijdens een behandeling.

Placebo-effect van Kusje erop

Bij zorgverbeteringen spelen soms ook placebo-effecten een rol, door positieve gedachten of verwachtingen. Kent u bij kinderen misschien het positieve effect van een ‘kusje erop’ als een kind is gevallen? Hierbij wordt geen echte behandeling gegeven, maar het kind voelt zich daarna wel vaak beter. Placebo-effecten maken het resultaat van een behandeling mogelijk nóg beter.

Meer informatie over het onderzoek vindt u door de QR-code te scannen met uw telefoon of naar de vragenlijst te gaan.

Het invullen van de vragenlijst kost gemiddeld ongeveer 30 minuten. We willen u vragen om de vragenlijst in 1 keer in te vullen. Mocht u toch even willen pauzeren dan kan dat binnen 1 week op hetzelfde apparaat.

Wat vragen wij?

Wij verzoeken u om een vragenlijst in te vullen, bestaande uit vier onderdelen: algemene gegevens, uw mening en kennis over placebo-effecten, uw mening over verschillende mogelijkheden om de ziekenhuiszorg voor kinderen te verbeteren, en een aantal algemene kenmerken.

Voor wie?

Deelname staat open voor ouders waarvan een kind in de afgelopen 12 maanden in het ziekenhuis is behandeld. Het maakt daarbij niet uit waar het kind voor is behandeld en of het een dagbehandeling of een langere opname betrof.

200 ouders nodig

Om betrouwbare uitspraken te kunnen doen hebben we de mening van 200 ouders nodig.

Vragen?

Mocht u aanvullende vragen of opmerkingen hebben over het onderzoek, neemt u dan alstublieft contact op met het onderzoeksteam per mail.

Mail naar:

Het onderzoeksteam:

• Dr. Henriët van Middendorp (hoofdonderzoeker, Gezondheids-, Medische & Neuropsychologie, Universiteit Leiden)
  • Dr. Chris Verhaak & Drs. Rosanne Smits (Medische Psychologie, Radboudumc)
  • Dr. Judy Veldhuijzen & Prof.dr. Andrea Evers (Gezondheids-, Medische & Neuropsychologie, Universiteit Leiden)