Universiteit Leiden

nl en

Muurformuleschilder overleden

Jan Willem Bruins, de schilder van de Leidse muurgedichten en muurformules, is vorige week overleden.

Bruins (1946-2021) schilderde meer dan honderd muurgedichten op muren van Leidse huizen, en sinds 2015 ook acht muurformules, die natuurkundige vergelijkingen met een Leidse connectie toonden.

Samen met vriend Ben Walenkamp was Bruins in 1992 begonnen met de muurgedichten, in vele talen. Bruins ontwierp en schilderde de letters uit de losse hand, en ondertekende de gedichten steevast met een spinnetje.

In 2015 haalden natuurkundigen Sense Jan van der Molen en Ivo van Vulpen het tweetal over om ook natuurkundeformules op muren te zetten. De eerste, over Einsteins algemene relativiteitstheorie, verscheen in op het Boerhaave-museum. Afgelopen november schilderde hij zijn laatste muurformule, de Van der Waals toestandsvergelijking.

Jan Willem Bruins op de steiger voor Huygens' slingerformule

Ruimtelijk inzicht

Ben Walenkamp was de organisator en prater van het tweetal, Bruins hield zich liever op de achtergrond, en schilderde op de steiger stug door. Van der Molen: 'Jan Willem had een uitstekend ruimtelijk inzicht en begreep vaak intuïtief hoe hij het beeld passend kon krijgen bij de natuurkunde achter de formule.'

In 2020 wonnen de muurformules de NWO-communicatieprijs.

Bruins stierf donderdag 8 april na een kort ziekbed.

In Memoriam Jan Willem Bruins (1946-2021) (video voor Fysica 2021)

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.