Universiteit Leiden

nl en

Jan Melissen krijgt 10.000 euro uit KNAW-fonds

Jan Melissen, universitair hoofddocent bij ISGA en hoofdredacteur van The Hague Journal of Diplomacy, heeft met zijn team 10.000 euro gekregen uit het fonds ‘Gewaardeerd’. Dit pilotfonds, uitgevoerd door de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) wil de interactie tussen wetenschap en samenleving vergroten en heeft in totaal elf Leidse teams van wetenschappers beloond.

Jan Melissen

Gefeliciteerd met de waardering, waar ga je de subsidie voor gebruiken?

Melissen: ‘De bijdrage van de KNAW is een kans om het werk van The Hague Journal of Diplomacy niet alleen internationaal binnen ons vakgebied maar ook bij lokale stakeholders en professionals beter voor het voetlicht te brengen. We willen natuurlijk ook verbeteren wat we zijn begonnen en dan is de aandacht van het bestuur van de universiteit voor wetenschapscommunicatie zeker een opsteker.’

Op welke manier dragen jullie met The Hague Diplomacy Platform bij aan wetenschapscommunicatie?

Melissen: ‘The Hague Journal of Diplomacy is een wetenschappelijk tijdschrift en daar zullen we als hoogste prioriteit aan blijven werken, maar we willen meer. De elektronische omgeving van het Platform spoort auteurs en anderen aan tot een gesprek over een thema – diplomatie - dat we toegankelijker willen maken. Noem het wat mij betreft niet-academische of publieke communicatie. Veel professionals die er niet over peinzen om een academisch artikel te lezen reageren heel enthousiast op onze podcasts, blogs, online seminars en sociale media. Het is een continue conversatie waarin we kennis wereldwijd ‘ophalen’ en vertalen. Goede diplomatie heb je nodig voor een betere wereld – mijn generatie Z studenten hebben dat haarfijn door - maar om dat kwartje in bredere kring te kunnen laten vallen moet je het wel inzichtelijk maken.’

Wat vind je van de oprichting van dit pilotfonds?

Melissen: ‘Het is een prima idee van de KNAW om universiteiten aan te sporen tot het delen van hun ideeën en bevindingen met een breder publiek, buiten de muren van de universiteit. Dat komt het aanzien van een academische wereld die midden in de samenleving staat ten goede. Het is ook simpelweg een kwestie van meer recht doen aan gedegen en met hard werken verkregen kennis en er meer uit halen. Mensen die daar ongevoelig voor zijn worden een steeds schaarsere soort.’

Meer informatie over het fonds is hier te vinden. 

The Hague Journal of Diplomacy (HJD) is the world’s leading research journal for the study of diplomacy and was founded in 2005. The journal is published by Brill. The journal publishes on the theory, practice, processes and outcomes of diplomacy in both its traditional forms, as well as contemporary diplomatic expressions practiced by states and non-state entities. Each issue aims at a balance between theoretical and empirical studies. Diplomatic studies is an inter-disciplinary field. A central aim of HJD is to present work from a variety of intellectual traditions and the journal is receptive to a wide array of methodologies.

The Hague Journal of Diplomacy
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.