Universiteit Leiden

nl en

Masterstudenten Journalistiek aan de slag in de stad voor Leiden 2022

In 2022 is Leiden de European City of Science. Universitair docent Jaap de Jong heeft bijzondere opdrachten bedacht voor de masterstudenten Journalistiek om dit te vieren: ze gaan de stad in om kennis uit de stad in beeld te brengen.

Dat Leiden in 2022 de European City of Science is, is volgens Jaap de Jong een eer. ‘Het betekent namelijk dat Leiden een extra kans heeft om aan Europa, de wereld en de inwoners van de stad te laten zien wat voor ongelofelijke kennisstad Leiden is. Voor mij persoonlijk betekent het, dat ik het aangrijp om mijn journalistiekstudenten een interessante ervaring mee te geven.’

Leiden in extremen

Momenteel is De Jong bezig met regelen dat zijn masterstudenten Journalistiek en Nieuwe Media een jaar lang aan de slag als stadsfotograaf voor het Leidsch Dagblad, een rubriek van de krant die normaal wordt gevuld door professionele fotografen. ‘De studenten gaan in duo’s werken aan het thema ‘Leiden in extremen’. Bij extremen kan je denken aan de oudste en jongste boom, waarbij ze die bomen fotograferen en experts hierover interviewen.  Zo brengen studenten de (wetenschappelijke) kennis voor een breed publiek in beeld en daar schrijven ze een artikel bij’, aldus De Jong.

Vijftig verhalen

De Jong zet zijn studenten wel voor een uitdaging. ‘Het moet journalistiek van de bovenste plank zijn en dus ook echt ergens over gaan. Hoe studenten dat precies gaan invullen is aan hen zelf, de extremen zijn een richtlijn om je als student echt iets te gaan afvragen over stad. Ik hoop dat de verhalen bij elkaar van de studenten een mooi en originele vorm zijn om de stad beter te leren kennis en de kennis die hier is te bespreken.’ Toch blijft het voor de studenten niet alleen bij een artikel: ‘Naast het artikel moeten de studenten ook een podcast maken, over wat ze nog meer te weten zijn gekomen en over de reacties van de lezers op hun artikel.’

De Jong heeft echter nog meer ambities: ‘Het project zou helemaal af zijn als ze tot slot een tentoonstelling maken, waarin ze hun beelden tentoonstellen. Het project is natuurlijk pas echt afgerond als er ook een boek over is, dat wil ik een paar studenten laten maken. Het wordt een ongelofelijke kans om vaardigheden te verdiepen en de stad beter te leren kennen, zoiets vergeet je nooit meer.’

Leidse journalistiek

Naast dit project heeft De Jong nog een tweede project bedacht, speciaal voor zijn studenten: Journalistiek in Leiden waarin de Leidse geschiedenis van de journalistiek in kaart wordt gebracht. ‘Studenten kunnen dit gebruiken als onderwerp voor hun scriptie. Je kan dan bijvoorbeeld uitzoeken hoe Leidenaren aan nieuws kwamen tijdens het Leids beleg of wat de oudste kranten van Leiden zijn. Voor dit project wil ik samenwerken met andere master- en bacheloropleidingen van Geesteswetenschappen.’

Het jaar 2022 wordt dus heel bijzonder voor de masterstudenten Journalistiek en Nieuwe Media. ‘Ik wil de studenten echt een leuk jaar geven met twee ontzettend mooie projecten. Ik hoop dat ze er plezier aan beleven dat Leiden zo’n bijzondere kennisstad is.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.