Universiteit Leiden

nl en

De wellbeing-initiatieven: ‘Geef om je gezondheid’

Zou jij een wandeling willen maken met een onbekende medestudent? Dat is het idee achter de Walk & Talk. Met het nieuwe initiatief wil International Studies zorgen voor meer mogelijkheden tot sociaal contact.

En met succes: onder studenten is veel animo voor de activiteit. Aan de eerste ronde deden maar liefst dertig studenten mee. ‘Ik had verwacht dat studenten het misschien eng zouden vinden om willekeurig gekoppeld te worden,’ vertelt student wellbeing counselor Roos ter Elst. ‘Maar ze vinden het juist heel fijn om nieuwe mensen te leren kennen. Studenten zeggen dat ze na afloop nummers hebben uitgewisseld en dat ze elkaar nog steeds appen.’

Verbonden voelen

Dat onderlinge contact is een van de doelen van de activiteit.  ‘Een gemeenschapsgevoel draagt bij aan je algehele welzijn,’ legt Ter Elst uit. ‘Zeker omdat International Studies een grote internationale studentengemeenschap is in Den Haag, is het belangrijk dat er focus is op de gemeenschap en het welzijn van studenten. Je moet je verbonden voelen. De omvang en diversiteit van onze studentenpopulatie maakt ons ook de ideale proeftuin van de faculteit voor dit soort intiatieven. Het is écht trial and error.’

Studentambassadeur Leonor Albuquerque Amaral is blij met het signaal dat International Studies afgeeft over de mentale gezondheid van studenten. ‘Ik geef om jouw gezondheid en jij moet ook geven om jouw eigen gezondheid,’ zo vat ze het samen. Volgens haar is het prettig dat de opleiding ook dingen organiseert buiten het studieprogramma om, zoals de Walk & Talk, maar ook andere activiteiten. ‘Ze helpen inderdaad om een groepsgevoel te creëren.’ Zelf is ze gastspreker geweest op het Failing Forward-evenement. Daar konden studenten van elkaar horen dat het normaal is dat niet altijd alles lukt. ‘Ik heb gesproken over de noodzaak om jezelf en jouw behoeften op de eerste plaats te zetten. Dan volgt succes,’ vertelt Leonor. Ze hoopt dat haar medestudenten in deze tijden ook iets aan haar levensles hebben.

Even een praatje

Het afgelopen jaar beschrijft Leonor als ‘vermoeiend’, omdat alles online heeft plaatsgevonden. Ter Elst merkt ook dat de studenten minder puf hebben voor online activiteiten. ‘Ik merk dat initiatieven die niet online zijn, veel meer in trek zijn. Echt contact wordt gewaardeerd.’

Om het ‘echte’ contact te bevorderen, heeft Ter Elst ook een studiebuddy-programma bedacht. Studenten kunnen per vak aangeven of ze gekoppeld willen worden aan één of meerdere medestudenten. Ook dit initiatief slaat aan: na een paar dagen waren er al zestig aanmeldingen. ‘We merken, niet heel verrassend, dat studenten het lastig vinden om zichzelf voor studie te motiveren óf het juist lastig vinden om pauze te houden,’ zegt Ter Elst. Door studenten aan elkaar te koppelen, kunnen ze zich aan elkaar optrekken. Bovendien hebben ze op deze manier sociaal contact. ‘Studenten missen dat momentje vlak voor en vlak na een college. Even dat informele praatje is zo belangrijk.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.