Universiteit Leiden

nl en

Vaccinatiebewijs roept weerstand en twijfel op

De Gezondheidsraad heeft een advies gepubliceerd onder de titel ‘Ethische en juridische overwegingen Covid-19’. Bedrijven en instellingen mogen volgens de raad vaccinatiebewijzen eisen, maar alleen onder strikte voorwaarden.

Pablo Mendes De Leon

Ze mogen daarbij niet discrimineren of privacyregels schenden. Of het kabinet deze particuliere acties moet verbieden, tolereren of aanmoedigen, daarover doet de Gezondheidsraad geen uitspraak, schrijft NRC. Een vaccinatiebewijs vragen is een zwaar middel, stelt de Gezondheidsraad. Toch kan dat in sommige gevallen van pas komen. 

Het vaccinatiebewijs roept weerstand en twijfel op in diverse sectoren. Luchtvaartmaatschappijen kunnen niet-gevaccineerde passagiers alleen weigeren als dat in nationale of Europese regelgeving wordt opgenomen, zegt Pablo Mendes De Leon, hoogleraar lucht- en ruimterecht, 'Een luchtvaartmaatschappij mag een passagier weigeren op grond van veiligheidsredenen of -risico’s. Daarvoor bestaan zwarte lijsten met passagiers die bekend zijn om drank- of geweldgebruik aan boord.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.