Universiteit Leiden

nl en

Taalvirtuozen strijden om de titel

Op zaterdag 27 februari was het zover: de prijsuitreiking van de Taalkundeolympiade 2021. Vijf weken nadat meer dan 100 middelbare scholieren zich een dag lang achter hun eigen bureau in het zweet hadden gewerkt tijdens de finale, werden de opgavewinnaars én de eindwinnaar bekendgemaakt.

De Taalkundeolympiade wordt al jaren georganiseerd door taalwetenschappers van het Leiden University Centre of Linguistics. Inmiddels trekt deze wedstrijd ieder jaar veel middelbare scholieren en mogen de vier beste leerlingen naar de internationale olympiade. Na een voorronde vindt er een finaledag plaats, waarbij zes verschillende opgaven in zes uur gemaakt moeten worden. Deze opgaven worden bedacht door oud-deelnemers van de Taalkundeolympiade.

Vietnamese restaurants

Jerome Jochems is één van die oud-deelnemers; hij creëerde een opgave waarbij de finalisten gerechten op een buitenlandse menukaart, blijkbaar in het Vietnamees, naar het Nederlands moesten zien te vertalen. ‘Ik heb zelf ooit gereisd door Vietnam, dus dat was mijn inspiratie voor deze opgave’, vertelt Jerome. ‘Ik heb online menukaarten van Vietnamese restaurants opgezocht. De spelling heb ik wel behoorlijk aangepast, zodat de finalisten niet direct de taal konden herkennen of Google Vertalen konden inschakelen.’

Sommige deelnemers konden op steun rekenen van hun huisdier (foto: Giulia Bandiziol).

Eén van die finalisten was Walt Kraeger (17) van het Stedelijk Gymnasium in Amersfoort. Hij werd twee jaar geleden vierde en vorig jaar zelfs eerste bij de Taalkundeolympiade. Dit jaar was hij de beste in drie van de zes opgaven. ‘Daarvan heb ik er maar vier gemaakt, dus ik was wel verrast’, zegt hij. Walt gaat volgend jaar zowel klassieke talen als taalkunde studeren aan de Universiteit Leiden. ‘Ik heb altijd interesse gehad in bètawetenschappen, maar vooral de logica erachter vind ik leuk. Taalkunde heeft dat ook en is leuker dan wiskunde.’

Internationale olympiade

Normaal gesproken vindt de olympiade plaats op de Universiteit Leiden, maar dit jaar werkten alle finalisten thuis aan de opgaven. Ook de internationale olympiade verloopt anders; deze wordt dit jaar digitaal vanuit Nederland georganiseerd. Twee jaar terug mocht Walt mee naar de internationale olympiade in Zuid-Korea. ‘Dat was erg leuk; we hebben zowel lesdagen op de universiteit gehad, als excursies door Seoul gedaan’, vertelt Walt. ‘Helaas kunnen we dit jaar niet op reis.’

Ook Maud de Wit (18) baalt daarvan. Ze zit in de zesde klas van het Stedelijk Gymnasium Haarlem en deed vorig jaar voor het eerst mee aan de Taalkundeolympiade. Dit jaar was zij de winnaar. ‘Ik had helemaal niet verwacht dat ik zou winnen. Ik hoopte wel in de top tien te komen, maar de eerste plaats had ik nooit gedacht’, aldus Maud. Ze wil volgend jaar taalkunde gaan studeren. ‘Ik vind het leuk dat talen allemaal heel anders in elkaar zitten. Vooral grammatica en verschillende schriften vind ik interessant.’

Aanknopingspunten

Voor Maud en de andere beste finalisten dus geen reis naar het buitenland dit jaar, maar dat mag de pret niet drukken. De deelnemers waren ook dit jaar weer erg enthousiast: voor velen van hen geeft het aanknopingspunten voor hun vervolgstudie, maar ook voor het dagelijks leven. Of zoals Walt het zegt: ‘Taal is overal om je heen.’

Tekst: Abel van de Sluis
Foto's: deelnemers aan de Taalkundeolympiade 2021
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.