Universiteit Leiden

nl en

KHMW Jan Brouwer Scriptieprijs voor Rüya Akdağ

Rüya Akdağ heeft de Jan Brouwer Scriptieprijs ontvangen voor haar scriptie over sociale angst. Op 11 februari 2021 was de online uitreiking. Rüya vertelt over haar scriptieonderzoek voor de research masteropleiding Psychologie en het winnen van deze prijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW).

‘Ik schreef mijn masterscriptie toen de coronacrisis net begon. Toen de universiteiten dicht gingen, was ik nog nèt niet klaar met data verzamelen. Dus helaas moest ik daar eerder mee stoppen.’ Dit was een kleine tegenslag, maar Rüya Akdağ had in Julia Folz gelukkig een goede begeleider die haar door het proces heen loodste door goede deadlines te stellen.

Rüya Akdağ

Sociale angst

Na haar bacheloropleiding Psychologie heeft Rüya de research masteropleiding Cognitive Neuroscience gevolgd. Ze raakte geïnteresseerd in mensen met sociale angst. Die interesse ontstond tijdens haar stage, waarin ze leerde over autisme en sociale angst, en hoe dit gekoppeld is aan de maatschappij. Gedreven door die interesse schreef ze haar scriptie: ‘Emotion processing in social anxiety: an impairment in emotion recognition or self-evaluation?’. 

Twee wetenschappelijke modellen

In het onderzoek voor haar scriptie vergeleek Rüya twee modellen: het gedragsmodel en het meta-cognitieve model. ‘Eerst keek ik alleen naar het gedragsmodel. Dit model stelt dat sociaal angstige mensen minder in staat zijn om de emoties van anderen te herkennen en daarom sociale situaties vermijden. Maar ik vond de resultaten niet overtuigend. Ik vroeg me af: heeft het wel met dit model te maken?

Toen heb ik ook naar het meta-cognitive model gekeken, dat gaat meer over zelfvertrouwen. Zo onderzocht ik of het misschien daarmee te maken had. Dit model stelt dat sociaal angstige mensen zich minder zeker voelen over hun vermogen om emoties bij anderen te herkennen. Daarom hebben ze minder zelfvertrouwen in sociale situaties.’ Uit Rüya's onderzoek blijkt inderdaad dat verder onderzoek, maar ook therapie niet alleen moet focussen op het gedragsmodel. Juist het meta-cognitieve model is belangrijk, omdat mensen met sociale angst vaak minder zelfvertrouwen hebben.  

Verrast in je eigen bubbel

Haar harde werk werd beloond, want ze ontving de Jan Brouwer Scriptieprijs in de categorie Gedragswetenschappen. Dit kwam als grote verrassing voor Rüya. 'Ik had helemaal niet verwacht dat ik genomineerd zou worden’, zegt ze lachend. ‘Als je onderzoek doet, leef je heel erg in je eigen bubbel. Je wilt alles regelen en op tijd af hebben. Ik had helemaal niet nagedacht over welke invloed mijn scriptie heeft op de buitenwereld.’

De jury

De jury was onder de indruk van Rüya’s onderzoek. Ze noemden het onderzoek vernieuwend, en waren lovend over de heldere schrijfstijl. Dit geeft Rüya een goed gevoel. 'De juryleden zijn belangrijke wetenschappers die zelf al veel onderzoek hebben gedaan. Dus het is echt heel bijzonder als je dan uit hun mond hoort dat ze je onderzoek goed vinden. Daar ben ik heel dankbaar voor.’

Docent en onderzoeker

Rüya heeft de prijs gewonnen en haar research masteropleiding afgerond, maar ze zit niet stil. Ze is momenteel docent voor eerstejaars bachelorstudenten Psychologie aan Universiteit Leiden en daarnaast werkt ze ook als scriptiebegeleider voor derdejaars studenten Psychologie. ‘In maart ga ik aan de slag om met een onderzoeksteam sociale angst verder te bestuderen. Zo kan ik de thematiek van mijn scriptieonderzoek voortzetten in nieuw onderzoek!’

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) keert, in samenwerking met het Jan Brouwer Fonds, jaarlijks acht scriptieprijzen van elk 2.000 euro uit voor de geestes- en maatschappijwetenschappen. De KHMW heeft als doelstelling om de wetenschap te bevorderen en wil daarbij een brug slaan tussen wetenschap en samenleving, door het uitschrijven van prijsvragen, het bekronen van wetenschappelijke prestaties en het organiseren van lezingen en conferenties.
KHMW - Jan Brouwer Scriptieprijzen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.