Universiteit Leiden

nl en

Van de Mount Everest weer terug naar de universiteit

De Leidse promovendus Mona Shahab beklom twee jaar geleden de Mount Everest om geld in te zamelen voor onderwijs aan kansarme kinderen in Egypte. Ze haalde de top en als bewijs poseerde ze daar met de universiteitsvlag. Onlangs overhandigde ze de vlag symbolisch aan rector Carel Stolker.

Shahab op de top van Mount Everest.

Shahab was al een ervaren bergbeklimmer voordat ze in 2019 met een team aan de beklimming begon van de Mount Everest, ’s werelds hoogste berg. Al eerder zamelde ze geld in voor diverse goede doelen, waaronder de behandeling van kanker. Zo beklom ze de Mount Vinson op Antarctica om geld in te zamelen voor een Syrische jongen met botkanker die mede dankzij haar inzameling de juiste geneesmiddelen kon krijgen. Rector Stolker nam de vlag die Shahab op de Mount Everest plantte onlangs in ontvangst en prees haar onvermoeibare inzet. ‘Je bent een held’, zei hij tegen haar.

Behandeling kanker en onderwijs

De promovendus haalde al meer dan 300.000 dollar op met haar liefdadigheidsacties. De klinisch psycholoog onderzoekt preventie en behandeling van posttraumatische stressstoornissen bij kinderen uit oorlogsgebieden. Shahab is verbonden aan het LUMC waar onder andere onderzoek wordt gedaan naar zeldzame vormen van kanker. Ze groeide op in Saudi-Arabië waar ze zich realiseerde hoe belangrijk onderwijs is. ‘Onderwijs is een basisrecht en kinderen zijn de toekomst. Als ik één kind kan helpen om een veranderaar in de maatschappij te worden, kan dat al een verschil betekenen voor de volgende generatie.’ 

Kinderen in Egypte

Waarom overhandigde Shahab de vlag aan rector Carel Stolker? ‘De universiteit is de afgelopen vier jaar mijn thuis geweest. Aangezien ik als promovendus de Everest beklom, wilde ik de universiteitsvlag naar het dak van de wereld brengen en weer terug. Wat het doel betreft, ik heb de Everest onder andere beklommen om driehonderd kinderen in Egypte te helpen change agents te worden in hun gemeenschap, door hen de kans te geven kritisch te leren denken, analytische vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe kennis te vergaren.’ Mogelijk was het niet de laatste actie van Shahab. ‘Misschien kan ik met een volgende beklimming een onderzoeksproject van de Universiteit Leiden financieren!’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.