Universiteit Leiden

nl en

Promoveren naast je werk

Met zijn bestuurskundige dissertatie 'Adding fuel to the conflict' was Vasileios Karakasis de 25ste promovendus van het Dual PhD Centre.

Karakasis is onderzoeksdirecteur bij de Sen Foundation, een stichting die onderzoek doet naar de internationale armoedebestrijding en conflictpreventie. Ook werkt hij als docent Internationale Betrekkingen & Public Policy aan de Universiteit Leiden. Hij begon daarnaast in 2014 met zijn promotieonderzoek naar de gevolgen van de ontdekking van gasreserves ten zuiden van Cyprus.

Spanning

Hij interviewde onder meer opinieleiders, politiek analisten, journalisten en beleidsmakers. Decennialang was het gedeelte van de Middellandse Zee ten zuiden van Cyprus weinig interessant voor de fossiele-brandstofindustrie, maar toen er in 2011 gasreserves werden ontdekt, liepen de spanningen snel op, vooral nadat Turkije militaire schepen naar Cypriotisch gebied stuurde. ‘Ik wilde zien hoe een nieuwe kwestie, die als een economische kwestie had kunnen worden behandeld, een kwestie van leven, dood en veiligheid kon worden.’

'Een van de voordelen is dat je volledig onafhankelijk kunt opereren in je onderzoek.'

Discipline

Karakasis kijkt met genoegen terug op zijn in oktober afgeronde promotietraject. ‘Het was een uitdagende combinatie van werk en onderzoek, die vraagt om discipline, timemanagement en aanpassingsvermogen.’ Toch zou de Griek, die momenteel in Leiden woont, anderen zeker aanraden om voor zo’n duale promotie te gaan. ‘Een van de voordelen is dat je volledig onafhankelijk kunt opereren in je onderzoek. Je maakt je eigen planning, neemt je eigen beslissingen, het is jouw verantwoordelijkheid. Leerzaam waren ook de bijeenkomsten van het Dual PhD Centre en met mede-promovendi. Je gaat brainstormen om te zien of je op de goede weg bent en zij geven je advies. Ze komen met praktische oplossingen voor de problemen waar je mee te maken hebt.’

Het Dual PhD Centre van Universiteit Leiden is gevestigd in Den Haag. Het is de thuisbasis voor de ‘duale’ of buitenpromovendi: mensen die een gedeelte van hun werktijd aan wetenschappelijk onderzoek besteden, waarbij een thema uit hun beroepspraktijk centraal staat.

Naar de website
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.