Karline Janmaat in het Leidsch Dagblad over de wandelroutes van apen

Bijzonder hoogleraar cognitieve gedragsecologie Karline Janmaat doet al jaren onderzoek naar de routes die wilde apen afleggen. Door met GPS-trackers hun bewegingen te volgen, komt ze meer te weten over hun mentale vermogens. In Leidsch Dagblad vertelt ze over de inzichten van haar onderzoek en waarom dit belangrijk is.

Leidsch Dagblad

Janmaat doet met name onderzoek naar chimpansees en mangabey-apen in Uganda en Ivoorkust. 'Als mangobomen aan het begin van het mangoseizoen ineens tientallen keren geïnspecteerd worden, dan weet je dat een aap begrijpt welk fruitseizoen gestart is.' Leids hoogleraar Karline Janmaat aan hoofd internationaal onderzoek wandelroutes apen (21 april)

Leiden | Amsterdam

Karline Janmaat is als ARTIS-hoogleraar cognitieve gedragsecologie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden. Met een team van internationale en interdisciplinaire studenten, ARTIS-management en ARTIS-verzorgers onderzoekt Janmaat het gedrag van de dieren in het wild en in ARTIS, en faciliteert ze cognitieve verrijkingsprojecten. Ze vertelt over haar onderzoeksresultaten en dat van haar directe collega's via diverse media, de ARTIS-Academie en het Groote Museum.

NPO Radio 1 - Vroege vogels

Mandrils houden bij hoeveel dagen er verstreken zijn, om zo als eerste bij het nieuwe voedsel te zijn. Karline Janmaat, ARTIS-hoogleraar cognitieve gedragsecologie en bioloog Kavel Ozturk vertellen over het eerste grote onderzoek naar tijdsbesef bij apen, bij VroegeVogels op NPO Radio 1. Beluister ook het interview bij Science071: 'Mandrilapen met Karolingische kralenkettingen?'. Mandrils kijken klok (3 januari 2021)

Science071

In hoeverre hebben mandrils besef van tijd? En wat levert hen dit op? Beluister het interview met Karline Janmaat en Kavel Ozturk over hun onderzoek en de ervaringen van Ozturk in de dierentuin en achter de computer voor analyse.
Mandrilapen met Karolingische kralenkettingen? (9 december 2020)