The Green Parent / Flickr / CC / by-nc-nd

Karline Janmaat bij NPO Radio 1 over Cognitieve strategieën in het dierenrijk

Kan een chimpansee kansberekenen? Houden apen rekening met het weer? Kan een vlieg leren zonder hoofd? Deze en andere vragen staan centraal in een nieuwe collegereeks over dierpsychologie die bijzonder hoogleraar cognitieve gedragsecologie Karline Janmaat ontwikkelde in samenwerking met UVA. Bij Humberto Tan op Radio 1 gaf Janmaat een tipje van de sluier.

NPO Radio 1

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de hersenen van mensen en dieren en de manier waarop wij beslissingen maken? In een zesdelige collegereeks komen de resultaten van de nieuwste onderzoeken naar dierpsychologie voorbij. De collegereeks zal worden gehouden in het gloednieuwe Groote Museum van ARTIS en is toegankelijk voor studenten en het algemeen publiek. Kan een chimpansee kansberekenen?

Leidsch Dagblad

Janmaat doet al jaren onderzoek naar de routes die wilde apen afleggen. Door met GPS-trackers hun bewegingen te volgen, komt ze meer te weten over hun mentale vermogens. In Leidsch Dagblad vertelt ze over de inzichten van haar onderzoek en waarom dit belangrijk is.' Leids hoogleraar Karline Janmaat aan hoofd internationaal onderzoek wandelroutes apen (21 april)

Leiden | Amsterdam

Karline Janmaat is als ARTIS-hoogleraar cognitieve gedragsecologie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden. Met een team van internationale en interdisciplinaire studenten, ARTIS-management en ARTIS-verzorgers onderzoekt Janmaat het gedrag van de dieren in het wild en in ARTIS, en faciliteert ze cognitieve verrijkingsprojecten. Ze vertelt over haar onderzoeksresultaten en dat van haar directe collega's via diverse media, de ARTIS-Academie en het Groote Museum.

NPO Radio 1 - Vroege vogels

Mandrils houden bij hoeveel dagen er verstreken zijn, om zo als eerste bij het nieuwe voedsel te zijn. Karline Janmaat, ARTIS-hoogleraar cognitieve gedragsecologie en bioloog Kavel Ozturk vertellen over het eerste grote onderzoek naar tijdsbesef bij apen, bij VroegeVogels op NPO Radio 1. Beluister ook het interview bij Science071: 'Mandrilapen met Karolingische kralenkettingen?'. Mandrils kijken klok (3 januari 2021)

Science071

In hoeverre hebben mandrils besef van tijd? En wat levert hen dit op? Beluister het interview met Karline Janmaat en Kavel Ozturk over hun onderzoek en de ervaringen van Ozturk in de dierentuin en achter de computer voor analyse.
Mandrilapen met Karolingische kralenkettingen? (9 december 2020)