Universiteit Leiden

nl en

Iedereen vertelt verhalen, maar hoe sorteer je het grootste effect?

Iedereen heeft een verhaal. Ook jij hebt een schat aan verhalen in je: persoonlijke ervaringen en anekdotes. Grote en kleine. Alleen hoe gebruik je ze? Op welke momenten vertel je ze? En hoe helpen ze je meer verbinding te maken met je toehoorder en je boodschap met meer impact over te brengen?

Dat leer je in de Training Storytelling die op 4 juni van start gaat. Leer hoe je met meer plezier kunt vertellen en presenteren op een manier die bij jou past. Minke en Maarten namen in 2020 deel aan de cursus en vertellen over hun ervaringen. 

Minke Stigter (55) werkte ruim 30 jaar als jurist. In november vorig jaar gooide ze het roer om. Ze is nu bezig haar onderwijsbevoegdheid te halen om les te kunnen geven in het hoger onderwijs. Via haar in Leiden studerende dochter kwam ze op de website van CPL terecht waar ze las over de Training Storytelling. Haar interesse was gewekt. ‘Ik heb in het verleden regelmatig praatjes en presentaties gehouden, veelal in de juridische context. Ik heb nooit geleerd hoe ik structuur in mijn verhalen kan aanbrengen en wat ik er verder mee kan doen. Wat doe ik met die rugzak aan persoonlijke verhalen en anekdotes die ik bij me draag? Hoe kan ik ze inzetten, in mijn werk of met solliciteren? Ontzettend boeiend om daar over te leren.’ 

De training is praktijkgericht en vraagt om eigen initiatief. Minke: ‘Je werkt met je eigen verhalen en daardoor moet je jezelf wel durven blootgeven. In het begin is dat best eng, maar je merkt dat door dat in een kleine groep te doen, je elkaar wel snel leert vertrouwen. Doordat iedereen die rugzak met verhalen heeft, kwamen er mooie persoonlijke verhalen naar boven. En dan gaat het heus niet alleen om zware verhalen. Alles in je leven is bruikbaar. Het was niet alleen puur technisch leren vertellen van verhalen, maar het was voor iedereen ook een persoonlijke reis.’ 

Volgens Minke is de training voor iedereen geschikt. ‘Ga maar na dat je iedere dag wel bezig bent om verhalen te vertellen. Op je werk, voor leerlingen, tegen collega’s, aan de telefoon. Je doet het eigenlijk iedere dag automatisch. Maar hoe je die verhalen bewust en functioneel kunt inzetten, dat weet niet iedereen. In deze training leer je hoe je een opbouw in je verhaal kan maken. En dat er ook genoeg verhalen zijn die je al kan voorbereiden zodat je ze op het juiste moment paraat hebt. Verhalen helpen je om relaties aan te gaan met mensen die je nog niet zo goed kent of om jezelf beter te profileren. Ik raad de training zeker aan.’ 

Maarten van Meerten (51) werkt als manager Public Affairs en Public Relations bij het Koninklijk Actuarieel Genootschap. Hij schrijft en vertelt in het dagelijks leven én in zijn werk veel verhalen. ‘Ik zag de training voorbijkomen en dacht meteen: ‘Dat is iets voor mij’. Ik wil mezelf graag blijven ontwikkelen. Voor de training heb ik mezelf twee hoofddoelen gesteld: meer zelfvertrouwen krijgen bij het vertellen van een verhaal en structuur aanbrengen in wat ik wil vertellen. Ik heb soms de neiging om zijpaden te bewandelen of te veel op details in te gaan. Beide doelen heb ik gehaald in de training die ik dan ook van harte aanbeveel.’ 

Net als Minke geeft ook Maarten aan dat in de training je eigen inbreng van groot belang is. ‘In het begin moet je inderdaad even over die drempel heen, maar door het vertrouwen van de groep en van de cursusleiders is het me gelukt om mijn persoonlijke verhaal aansprekend te kunnen vertellen. Heel bijzonder. Iedereen is eerlijk en je krijgt daardoor snel een vertrouwensband met de rest. Ik heb door de training ook veel beter leren luisteren, nog een winstpunt voor mezelf.’
 
Volgens Maarten is de Training Storytelling niet alleen bedoeld voor mensen die in de communicatie of PR werken. ‘Integendeel, iedereen vertelt verhalen. In elke beroepsgroep. Ik vond het juist zo leuk dat onze groep zo divers was. We hadden een arts, een student, een notaris. Het kan voor iedereen nuttig zijn. Als je jezelf wilt ontwikkelen of juist op zoek bent naar een nieuwe uitdaging.’
 
Meer informatie over de Training Storytelling is hier te vinden.
 

 

‘Je moet jezelf durven blootgeven. Deze cursus helpt je over drempels heen’

‘De training is niet alleen bedoeld voor mensen die in de communicatie of PR werken. Integendeel, iedereen vertelt verhalen. In elke beroepsgroep.’ 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.