Universiteit Leiden

nl en

Van fabeltjesfuik tot sekszorgrobot: kom naar de online talkshow 'The Future of AI is Human'

Hoe is het om door robots te worden begluurd? Wist je dat ze ook discrimineren? Onze verwevenheid met techniek is makkelijk, maar het wringt ook. Kunstenaars en wetenschappers laten dat in de volle breedte zien in de online SAILS-talkshow The Future of AI is Human. Laat je inspireren op dinsdag 15 december vanaf 16.30 uur.

Het enthousiasme van mede-organisator Peter van der Putten spat ervan af aan de telefoon. Hoe intelligentie, creativiteit en ander complex gedrag kunnen voortkomen uit eenvoudige onderdelen: het intrigeert hem mateloos. En wat dat vervolgens teweegbrengt. Hij citeert historicus Melvin Kranzberg: 'Technology is neither good nor bad; nor is it neutral.'

Nieuwsgierige robots in het museum

Steeds symbiotischer

Van der Putten is docent en onderzoeker bij het LIACS en werkt voor softwarebedrijf Pegasystems en diverse startups. 'Wat kunst en wetenschap gemeen hebben: het draait om het stellen van interessante vragen. En ze bieden nieuwe manieren van kijken. Kunstenaars kunnen ons helpen om ons te verhouden tot de techniek waarmee we steeds symbiotischer samenleven.'

Ontwerper Vera van der Seyp laat bijvoorbeeld zien hoe ze kunstmatige intelligentie toepaste om typografie voor het evenement te ontwerpen. Van der Putten: 'We gaan ook in op nieuwsgierigheid, met een filmpje van Petra Gemeinboeck. Mensen komen een lege museumzaal binnen, snappen er niets van. Tot ze ontdekken dat er in de spouwmuren van de zaal robots verstopt zitten die nieuwsgierig gluren naar de bezoekers.'

Discriminerende robots

De talkshow Art & Technology biedt een nogal brede verzameling van onderwerpen. Van de filterbubbel waarin veel mensen 'gevangen' zitten − kan AI wellicht ook helpen weer uit die bubbel te komen? − tot eLaw-onderzoeker Eduard Fosch Villaronga die zich hardop afvraagt waarom we niet inzetten op sekszorgrobots voor ouderen. Fosch Villaronga houdt zich bezig met inclusiviteit van robotica, met namen in de zorg, en constateert dat groepen als kinderen, ouderen, dikkeren of LHBTI'ers vaak buiten de boot vallen.

Die brede waaier aan onderwerpen representeert precies het AI-samenwerkingsverband van de Universiteit Leiden dat de talkshow organiseert: SAILS. Van der Putten: 'Daarin brengen we AI-onderzoek in verband met alle faculteiten van de universiteit, van de medische hoek tot de geesteswetenschappen.'

AI-zomer
Van der Putten kijkt erg uit naar het onderdeel met cognitief psycholoog Jay McClelland. 'Het is nu AI-zomer, wat betekent dat AI volop in de belangstelling staat. Arjen Lubach besteedde bijvoorbeeld volop aandacht aan de filterbubbel die algoritmen veroorzaken. Die aandacht was er ook in de jaren tachtig, en dat kwam door McClelland. Hij wekte belangstelling voor de vraag hoe we computers kunnen laten leren door te leren van hoe menselijke hersenen in elkaar steken. Ik denk dat hij vooruit gaat kijken naar de vragen waarmee we ons de volgende AI-zomer zullen gaan bezighouden.'

Tekst: Rianne Lindhout

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.