Universiteit Leiden

nl en

IBL coördineert project voor nieuwe medicijnen uit biodiversiteit van de zee

Gilles van Wezel van het Instituut Biologie Leiden gaat een Europees consortium leiden om nieuwe medicijnen en ziekte-onderdrukkende microben te vinden, met behoud van biodiversiteit. Er wordt gekeken naar het nog grotendeels onbekende potentieel van in de zee levende micro-organismen.

Het project met als officële titel Marine Biodiversity as Sustainable Resource of Disease-Suppressive Microbes and Bioprotectants for Aquaculture and Crop Diseases heeft de naam MARBLES meegekregen. MARBLES’ doel is om te verkennen wat micro-organismen die in de zee leven, kunnen bieden om mensen, dieren en gewassen te beschermen tegen ziektes. Specifiek zal worden gezocht naar nieuwe antibiotica en antischimmelverbindingen, en naar microben die als biologische bescherming kunnen dienen voor gebruik in de landbouw en aquacultuur. De Europese Unie heeft het project in totaal 7,5 miljoen euro toegekend via het Horizon 2020-progamma.

Biodiversiteit inzetten voor gezondheid

Coördinator Gilles van Wezel, hoogleraar Moleculaire biotechnologie en tevens wetenschappelijk directeur van het Instituut Biologie Leiden (IBL), werkt samen met collega's Jos Raaijmakers (NIOO-KNAW en IBL), Marnix Medema (WUR; van der Klaauw hoogleraar bij IBL) en Nicole de Voogd (Naturalis Biodiversity Center). Zij sturen een internationaal consortium aan met in totaal veertien partners uit tien Europese landen. Van Wezel: ‘Dit is een belangrijk project, omdat het gaat over nieuwe medicijnen ontdekken én over het behoud van biodiversiteit. Eerst willen we microbiële gemeenschappen vinden die beschermen tegen infecties. Vervolgens gaan we hun bioactieve stoffen identificeren voor klinische toepassingen.' Daarnaast willen de onderzoekers ook de microben zelf inzetten voor gewasbescherming en als probiotica, om daarmee het gebruik van antibiotica te kunnen terugdringen. Van Wezel: 'Het project past perfect bij het leidende principe dat we bij het IBL hanteren, namelijk "Harnessing biodiversity for health".’ 

Langdurige impact

Maribel Adame Valero, onderzoekscoördinator bij het IBL, is verheugd met het project: ‘Ik vond het erg mooi om dit project mede vorm te geven en daarbij samen te werken met zoveel verschillende stakeholders. Het project is ontworpen met het oog op ​​langdurige impact op de maatschappij en op medicijnontwikkeling, in overeenstemming met de Europese Green Deal en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN. Ik zie uit naar een prachtige samenwerking.’

Horizon 2020 is het grootste onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU. Met dit financiële instrument wil de Europese Commissie het bedrijfsleven en de academische wereld uitdagen om samen oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken die spelen, zoals duurzaamheid, klimaatverandering en voedselveiligheid.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.