Universiteit Leiden

nl en

Hedy haalt de honderdduizend!

Hoe kan ik kinderen op een speelse manier leren programmeren? Die vraag stelde Felienne Hermans zich toen ze op zaterdagen zelf kinderen programmeerles gaf. In maart 2020 lanceerde ze daarom de programmeertaal Hedy, en met succes: inmiddels zijn er wereldwijd al 100.000 programma’s met Hedy gemaakt.

Stap voor stap

Hedy is een programmeertaal die kinderen stap voor stap leert te programmeren. Deze vaardigheid wordt in het digitale tijdperk steeds belangrijker, zeker ook voor kinderen. Hermans: ‘Het grootste probleem is dat programmeertalen, zoals de populaire taal Python, niet eenvoudig te leren zijn. Er zijn een hoop syntaxregels die je moet kennen om resultaat te krijgen. Om het simpele zinnetje ‘Hallo allemaal’ op het scherm te laten verschijnen, moet je bijvoorbeeld de code print("Hallo allemaal") invoeren. Maak je een fout in de interpunctie, bijvoorbeeld door een haakje of een aanhalingsteken te vergeten? Dan loopt de code vast en krijg je een foutmelding.’  

Net een game

Dat probleem heeft Hedy niet, omdat het een graduele programmeertaal is. Net als met een computerspel leer je stap voor stap alle regels kennen. ‘De eerste levels zijn simpel, met nog maar weinig regels’, zegt Hermans. ‘Het zinnetje ‘Hallo allemaal’ verschijnt in het begin dus door alleen maar print hallo allemaal in te voeren, zonder interpunctie. Naarmate je verder komt, komen er meer regels bij, tot je aan het einde alle regels kent die nodig zijn om in Python te kunnen programmeren.’  

Het 100.000ste programma

Inmiddels is Hedy een wereldwijd succes. Het open source karakter van het programma zorgt ervoor dat iedereen kan bijdragen aan de code. Veel mensen hielpen op deze manier om Hedy naar het Frans, Spaans of Portugees te vertalen en het bereik van Hedy te vergroten. Daarnaast droegen de grote media-aandacht en zelfs de Corona-crisis een steentje bij: Hedy werd net nadat de scholen in maart 2020 gedwongen moesten sluiten gelanceerd. Ondersteund door vlotte instructiefilmpjes die Hermans in haar huiskamer opnam, was Hedy een prima middel om verveling tegen te gaan. Dat daar gretig gebruik van is gemaakt, is duidelijk. Amper 9 maanden later, aan het begin van december, maakte iemand in Engeland het 100.000ste programma met Hedy en ontving daarvoor een prijs. 

Zelf proberen? Bezoek de website van Hedy.

Tekst: Chris Flinterman

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.