Universiteit Leiden

nl en

Werken in coronatijd: ‘We zijn toch mooie stukken blijven publiceren’

Hoe is het met u? In deze unieke, gekke coronatijd maken we een serie waarin we aan collega's vragen hoe het met ze gaat. Zoals aan Hilde Pracht-Altorf, redacteur bij de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

‘In maart werd ons zoontje Luca geboren. Twee weken later ging het land op slot. Mijn naaste familie kon nog net op bezoek komen, de weken daarna waren heel onwerkelijk en eenzaam. Via Microsoft Teams heb ik Luca aan mijn collega’s voorgesteld. Toen ik weer begon, moest ik alles nog uitvogelen terwijl mijn collega's al gewend waren aan het thuiswerken. En eigenlijk had ik veel behoefte aan even een andere omgeving.

‘Mijn man Marcel en ik hebben eind september helaas ook COVID-19 gehad. Gelukkig zijn we niet doodziek geweest, maar we waren wel twee weken uit de running. Afstand houden van Luca ging natuurlijk niet. Vanwege het dagje koorts dat hij had − vond ik best even eng − gaan we ervan uit dat hij het ook gehad heeft.’

Hilde Pracht
Het gezinnetje Pracht-Altorf

Hilde Pracht

  • (Web)redacteur bij de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen
  • Woont samen met man Marcel en zoontje Luca  (8 maanden).
  • Werkt zo mogelijk in de gedeelde werk/rommelkamer, dus soms discussie wie er mag zitten!
  • Wie/wat is onmisbaar? ‘Mijn ouders! Voor advies, oppassen, en gezelligheid. Zonder hen zouden we dit niet overleven.
  • Het grootste gemis? ‘Makkelijk even sparren met collega’s, gewoon even door de kamer roepen.’

‘Toch levert deze tijd ons als gezin veel quality time op. Marcel was ook ineens veel thuis en heeft veel van die mooie eerste tijd van Luca kunnen meemaken. We grappen weleens dat dit de ideale tijd is om een baby te krijgen, omdat we geen feestje hoeven te missen: er zijn helemaal geen feestjes.’

Hilde Pracht
With a little help...

‘We gingen altijd megaveel uit eten. Nu gaan we af en toe “thuis uit eten” of we proberen zelf nieuwe recepten uit. Ik sport – atletiek – en gelukkig kan ik ook goed opgaan in mijn werk. Ik vind het fijn even lekker op te gaan in een nieuw artikel of te lezen en leren over nieuw onderzoek.’

‘Via Teams hebben wij elke dinsdagochtend een koffie/thee-meeting:  informeel bijkletsen, wel of niet over werk. Ik vind het heel gaaf dat we als team heel hecht blijken en dat collega’s het zelfs tijdens een video-overleg opmerken als even wat minder gaat, en daar dan later navraag naar doen.’

‘Ik vind het mooi om te zien hoe flexibel we als mensen eigenlijk zijn en hoe goed we onszelf aan zo’n situatie kunnen aanpassen. Dat ons team (C&M) toch mooie artikelen blijft publiceren, creatief is met online open dagen en een online talkshow had als opening van het academisch jaar.’

Tekst: Corine Hendriks
Fotografie: Lotte van Uittert

Reageren op dit artikel of ook meedoen in deze serie? 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.