Universiteit Leiden

nl en

ASML afstudeerprijs voor wiskundestudent Pim Spelier – aanmoedingsprijs voor eerstejaarsstudent Jorre The

Alumnus Pim Spelier is één van de twee winnaars van de ASML afstudeerprijs voor wiskundestudenten. Hij gebruikte een nieuwe methode om enkele polynomiale vergelijkingen op te lossen. Bachelorstudent Jorre The wint één van de ORTEC Aanmoedigingsprijzen voor de beste studieresultaten tijdens het eerste studiejaar. Op 30 november reikte de KHMW de prijzen uit via een live stream.

Uitzonderlijk getalenteerd

Begeleider Bas Edixhoven noemt Spelier uitzonderlijk getalenteerd. De 21-jarige student behaalde  zijn masterdiploma dan ook summa cum laude, en ook zijn scriptie is volgens Edixhoven van bijzonder hoog niveau. ‘Op zo’n manier meedoen aan lopend onderzoek van internationaal topniveau; dat heb ik nog niet eerder gezien van een masterstudent. Ik ben dan ook erg blij dat Pim in Leiden blijft als promovendus. Bij collega David Holmes gaat hij onderzoek doen naar een zeer spannend en ambitieus onderwerp.’

Pim Spelier

Vast aantal uitkomsten

Voor zijn scriptie dook Spelier in een zeer oud onopgelost probleem: bewijzen hoeveel oplossingen een enkele polynomiale vergelijking heeft (zie kader). Spelier: ‘Onder een paar voorwaarden zijn dit er maar eindig veel, maar ze allemaal vinden én een bewijs geven dat je er geen een gemist hebt, kan best lastig zijn.’ Toch lukte het Spelier een oude methode uit te breiden en op de computer een algoritme te schrijven. ‘De Chabauty-methode die ik gebruikt hebt, reduceert het probleem naar simpele lineaire algebra,’ legt hij uit. ‘Daarmee is het me uiteindelijk gelukt om te bewijzen dat mijn vergelijking precies vier rationale oplossingen heeft!’

Polynomiale vergelijking

Het wiskundig probleem waaraan Spelier heeft gewerkt, luidt als volgt: beschrijf alle oplossingen van een veeltermvergelijking in 2 variabelen met rationale coëfficiënten. Een polynoom of veelterm is een functie die de som is van veelvouden van positief geheeltallige machtsfuncties. Die laatste zijn functies als xk. Een polynoom combineert dus meerdere van deze machtsfuncties.

De vergelijking waaraan Spelier heeft gerekend is: y2 = x6+ 8x5+ 22x4+ 22x3+ 5x2+ 6x+ 1

Promotie-onderzoek

Spelier is verheugd over de prijs. ‘Het is bijzonder en fijn om te winnen! Ik ben naar heel wat interessante afstudeerpraatjes geweest, alleen al van mijn eigen vakgebied in Leiden. Dus dat de jury dan mijn scriptie uit alle onderzoeken heeft gekozen, voelt als een echte eer.’

Spelier vervolgt zijn academische carrière dus in Leiden. Hij blijft onderzoek doen in de meetkunde, maar wisselt wel van onderwerp. ‘Mijn promotieonderzoek gaat over meetkundige objecten die geparametriseerd zijn, oftewel: beschreven in parameters. We weten vrij goed wat er gebeurt als er één parameter is, maar in het geval van meerdere parameters zijn er nieuwe technieken nodig om beter te snappen wat er gebeurt.’

Aanmoedigingsprijs voor Jorre The

Op 30 november reikt de KHMW ook de ORTEC Aanmoedigingsprijzen Wiskunde en technische wiskunde uit. Deze prijzen zijn bedoeld voor de beste studieresultaten in het eerste studiejaar. Jorre The is één van de winnaars van de prijs en 500 euro. Het niveau op de opleiding is hoog, vertelt studieadviseur en universitair docent Onno van Gaans. ‘Maar ook wij zijn af en toe verrast door uitzonderlijk hoge prestaties. Vorig jaar behaalde onze eerstejaars student Jorre het bijzonder hoge gemiddelde van 9,7! Hij heeft vijf vakken met een tien afgesloten. Om een tien te halen mag er in een drie uur durend tentamen niet meer mis gaan dan hooguit een kleine rekenfout. En dat is hem dus vijf keer gelukt!’ Ook de lockdown en het online onderwijs hebben Jorres enthousiasme en werklust niet doen inzakken. Inmiddels helpt hij als studentassistent de nieuwe eerstejaars.

Van Gaans benadrukt dat Jorre zelf weinig op de voorgrond treedt. ‘Des te mooier dus dat deze aanmoedigingsprijs hem in het zonnetje zet en hem de waardering geeft die hij verdient!’

KHMW Jong Talent Prijzen

Op 30 november reikte de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen de zogeheten Jong Talent Prijzen uit. In drie sessies werden 22 afstudeerprijzen, 57 aanmoedigingsprijzen, 3 onderzoeksprijzen en de ET Outreach Award uitgereikt. De uitreiking was live te volgen op de website van de KHMW.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.