Universiteit Leiden

nl en

Wiskundestudenten in de medailles voor slimme bewijzen op elegante probleemstellingen

Wiskundestudenten Pim Spelier en Bob Zwetsloot hebben beiden een medaille gewonnen bij de International Mathematics Competition for University Students (IMC) 2018 in Bulgarije. Spelier vertelt over de wedstrijd, zijn voorbereidingen en een fout die hem bijna zijn goede notering kostte.

Golden boy

Ondanks dat Spelier pas negentien jaar is, heeft hij al de dubbele bachelor Wiskunde & Informatica afgerond en is hij nu bezig met de master Wiskunde. Hij vertelt dat dit niet zijn eerste keer IMC was: ‘Ik heb vorig jaar ook meegedaan. In beide jaren heb ik een gouden medaille gewonnen; dit jaar stond ik iets hoger in de ranking.’ Spelier voegt daaraan toe dat een gouden plak niet per se een eerste plek betekent. ‘De medailles goud, zilver en brons komen niet overeen met eerste, tweede en derde plek. De eerste zoveel mensen krijgen goud, daarna een groter aantal zilver en een nog groter aantal brons.’

Elegante problemen

Dit jaar werd Spelier 20e, wat hem een gouden medaille opleverde. Een knappe prestatie en een persoonlijke verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen hij 24e werd. Hoe heeft hij zich dit jaar voorbereid? ‘Ik heb een stuk of negen oefenwedstrijden gemaakt van vijf uur’, aldus de wiskundige. Spelier zegt dat hij ervan geniet om het soort problemen op te lossen die bij het IMC aan bod kwamen. ‘Een elegante probleemstelling met een slim bewijs. Bij de wedstrijd dit jaar heb ik weer veel ervaring opgedaan, die ik hoop volgend jaar te gebruiken om nog hoger te komen’, zegt de gemotiveerde Spelier.  

Foutje

‘Er waren twee wedstrijddagen van vijf uur, met ieder vijf opgaven’, schetst hij de competitie. ‘De eerste dag ging het erg goed, toen werd ik zesde. De tweede dag ging helaas een stuk minder en uiteindelijk ben ik 20e geworden.’ Dat had Spelier voor een groot deel te danken aan zijn begeleider Peter Ypma, vertelt hij. ‘Bij het IMC wordt niet altijd even nauwkeurig nagekeken. Zo dachten degenen die Opgave 4 nakeken eerst dat ik het niet had opgelost. Peter heeft ze toen van hun ongelijk overtuigd en er zeven punten bijgepraat. Zonder Peter zou ik op de 38e plaats zijn beland.’

Foto v.l.n.r.: Bob Zwetsloot, Peter Ypma en Pim Spelier

De International Mathematics Competition for University Students wordt jaarlijks georganiseerd door University College London. De 25e editie werd gehost door de American University in Bulgarije van 22 t/m 28 juli. Er deden dit jaar 351 studenten mee. De deelnemers zijn maximaal 23 jaar oud en zitten in de eerste vier jaar van hun opleiding. De vragen bestaan uit de thema’s algebra, analyse (reëel en complex), meetkunde en combinatoriek. In de afgelopen 24 jaar waren er deelnemers van 200 instituten en meer dan 50 landen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie