Universiteit Leiden

nl en

Studentmentor Tatum Meijer: ‘Doe het samen tijdens dit moeilijke studiejaar’

Voor eerstejaarsstudenten aan de Universiteit Leiden zijn er elk jaar studentmentoren. Deze mentoren helpen de nieuwe leerlingen op weg. Tatum Meijer is ook studentmentor, voor de bacheloropleiding Engels. Juist nu, in tijden van crisis, is de rol van de studentmentor erg belangrijk.

‘Wij zijn een soort Universiteits Google’

Als studentmentor heeft Tatum samen met een studiegenoot een groep eerstejaars waar zij verantwoordelijk voor zijn. Eens in de zoveel weken geven ze mentorles aan hun groep. ‘Tijdens zo’n les leggen wij dingen uit die docenten niet uitleggen, zoals hoe Brightspace werkt of hoe je je moet inschrijven voor vakken. Dat doen wij omdat docenten simpelweg geen tijd hebben om dit uit te leggen. We zijn eigenlijk een soort universiteit Google.’ Eerstejaars kunnen met al hun vragen bij Tatum of haar studiegenoot terecht. Juist dit jaar heeft Tatum ook haar best gedaan om de groep zo hecht mogelijk te krijgen: ‘Je raakt een groot deel van de communicatie met docenten kwijt vanwege de online colleges, dus dan is het fijn als je elkaar hebt.’

Studentmentor Tatum Meijer

Online speurtocht

Normaal gesproken is de rol van de studentmentor ook om eerstejaars kennis met elkaar te laten maken, dat gaat dit jaar natuurlijk ook anders. ‘Het is een stuk lastiger voor studenten om kennis te maken. Maar mijn groep heeft geluk, ze hebben namelijk deels les op de campus, waar ze elkaar spreken’, legt Tatum uit. Ook doet ze het een en ander om ervoor te zorgen dat eerstejaars elkaar leren kennen. ‘Wij hebben onder andere een groepsapp, daarnaast hebben we ook mentorlessen met de studenten op Teams en geven wij minicolleges.’ Tatum organiseert ook leuke dingen voor haar eerstejaars: ‘Wij hebben onlangs een online speurtocht georganiseerd en binnenkort gaan we nog een online pubquiz doen.’ Vanuit de groep studenten komt ook genoeg initiatief, ze organiseren zelf bijvoorbeeld filmavonden.

Doe het samen

Fysiek afspreken zit er voor de studentmentoren en eerstejaars dus niet in. De eerstejaars Engels zien elkaar wel af en toe. ‘De groep is in tweeën gedeeld, de ene helft van de studenten komt de ene dag, de andere helft komt op een andere dag’, aldus Tatum. Het komt dus niet voor dat de hele groep in Leiden is. Ondanks dat de eerstejaars elkaar weinig zien, wil Tatum meegeven dat de studenten het dit jaar samen moeten doen. ‘Ik merkte voor mezelf dat toen alles op slot ging, ik heel veel had aan mijn medestudenten. Ga naar elkaar toe als je ergens mee zit of iets niet lukt. Het is veel makkelijker als je het samen kan doen.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.