Universiteit Leiden

nl en

Michiel van Elk bij OVT over de comeback van psychedelica als medicijn

De psychedelische drug MDMA is onlangs voor het eerst in Europa gebruikt voor een traumabehandeling. De Leidse neurowetenschapper Michiel van Elk vertelt bij OVT op NPO Radio 1 over de terugkomst van het gebruik van psychedelica in de medische wetenschap.

OVT

Voor sommigen klinkt de combinatie van psychische stoornissen en het gebruik van psychedelische drugs wellicht onlogisch, maar volgens Van Elk kan dit erg behulpzaam zijn, mits er goede begeleiding bij is: 'Als je goede begeleiding en ondersteuning biedt, dan kan de ervaring nog steeds heftig en emotioneel zijn, maar dan kan juist die ervaring ook helend werken en mensen voordeel opleveren. Psychedelica kunnen onbewuste processen aan het licht brengen.'

Psychedelica terug als medicijn (18 april)

Eerder in de media

NRC

Michiel van Elk over het effect van psychedelica in NRC: 'Het is vaak een heel uitdagende en confronterende ervaring. Maar ook dan kan het leerzaam en nuttig zijn.' 

Trippen als traumatherapie (10 april)

Psychedelicspotlight.com

Michiel van Elk vertelt over zijn onderzoek naar het effect van psychedelica, waarvoor hij een Vidi-beurs ontving. 'Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de overheid hier publieke middelen voor biedt. Voor depressie en angststoornissen zijn de bestaande middelen maar matig effectief. De beurs vergroot niet alleen geloofwaardigheid van onderzoek naar psychedelica, het legt ook de basis voor de wetenschap naar psychedelica om te floreren in de komende jaren.'
Professor Michiel van Elk Awarded More Than $970,000 Grant to Study Psychedelics (15 december)

NPO Radio 1 - De Nieuws BV

Trippen als therapie. Psychedelica, werkt het? (4 december)

Radio Sleutelstad - Science071

'Onder invloed van psychedelica laat je je makkelijker voor de gek houden. Je staat ook meer open voor verwachtingen, dus ook meer voor placebo-effecten.' 
Michiel van Elk over psychedelica (17 november)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.