Universiteit Leiden

nl en

Michiel van Elk bij diverse programma's over psychedelische ervaringen

Er zijn verschillende manieren om psychedelische ervaringen in te zetten bij behandeling van mentale stoornissen. Zo vertelt psycholoog Michiel van Elk bij het radioprogramma Dr Kelder en Co over het medische gebruik van psychedelica. Daarnaast vertelt Van Elk bij het televisieprogramma Erik Scherder Onderzoekt over een andere psychdelische ervaring: het overview effect.

Dr. Kelder en Co

Volgens Van Elk is het gebruik van psychedelica complex: er is geen strenge regulering voor, het wordt commercieel aangeboden en de behandeling is intensief. Volgens Van Elk is de oplossing dat er meer regulering komt voor het gebruik van drugs bij therapie. 'We moeten af van de schimmige status die het nu heeft, bijvoorbeeld dat truffels nog verkocht mogen worden in smartshops zonder dat daar een leeftijdsrestrictie op zit.'

Trippen tegen depressie (1 mei)

Erik Scherder Onderzoekt

Michiel van Elk vertelt bij het televisieprogramma Erik Scherder Onderzoekt over het overview effect: een cognitief fenomeen waarbij men alles vanuit een breder perspectief ziet en zich realiseert hoe kwetsbaar onze aarde is. In het programma maakt Van Elk samen met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder een virtuele reis door het heelal: een voorbeeld van een ervaring waarbij het overview effect kan optreden. ‘Als mens hebben we van nature de neiging om in ons hoofd te zitten, we hebben voortdurend een innerlijk stemmetje. Door zo’n bijzondere ervaring wordt je daar even uit gezogen. Dat helpt om een gevoel van verbondenheid te ervaren.’

Eerst zien dan geloven (29 april)

Cognitief psycholoog Michiel van Elk doet onderzoek naar veranderingen in de staat van ons bewustzijn, bijvoorbeeld door meditatie, zintuigelijke desoriëntatie en psychedelica. In 2020 ontving hij de Vidi-beurs voor zijn onderzoek naar de effecten van psychdelica. Over het nut en de effecten van psychedelische ervaringen vertelt hij in verschillende media. 

Eerder in de media

OVT

De psychedelische drug MDMA is onlangs voor het eerst in Europa gebruikt voor een traumabehandeling. De Leidse neurowetenschapper Michiel van Elk vertelt bij OVT op NPO Radio 1 over de terugkomst van het gebruik van psychedelica in de medische wetenschap. Voor sommigen klinkt de combinatie van psychische stoornissen en het gebruik van psychedelische drugs wellicht onlogisch, maar volgens Van Elk kan dit erg behulpzaam zijn, mits er goede begeleiding bij is: 'Als je goede begeleiding en ondersteuning biedt, dan kan de ervaring nog steeds heftig en emotioneel zijn, maar dan kan juist die ervaring ook helend werken en mensen voordeel opleveren. Psychedelica kunnen onbewuste processen aan het licht brengen.'

Psychedelica terug als medicijn (18 april)

NRC

Michiel van Elk over het effect van psychedelica in NRC: 'Het is vaak een heel uitdagende en confronterende ervaring. Maar ook dan kan het leerzaam en nuttig zijn.' 

Trippen als traumatherapie (10 april)

Psychedelicspotlight.com

Michiel van Elk vertelt over zijn onderzoek naar het effect van psychedelica, waarvoor hij een Vidi-beurs ontving. 'Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de overheid hier publieke middelen voor biedt. Voor depressie en angststoornissen zijn de bestaande middelen maar matig effectief. De beurs vergroot niet alleen geloofwaardigheid van onderzoek naar psychedelica, het legt ook de basis voor de wetenschap naar psychedelica om te floreren in de komende jaren.'
Professor Michiel van Elk Awarded More Than $970,000 Grant to Study Psychedelics (15 december)

NPO Radio 1 - De Nieuws BV

Trippen als therapie. Psychedelica, werkt het? (4 december)

Radio Sleutelstad - Science071

'Onder invloed van psychedelica laat je je makkelijker voor de gek houden. Je staat ook meer open voor verwachtingen, dus ook meer voor placebo-effecten.' 
Michiel van Elk over psychedelica (17 november)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.