Universiteit Leiden

nl en

Michiel van Elk in de podcast 'Alledaagse Vragen' over het gevoel van bekeken worden

Waarom hebben we soms het gevoel dat iemand ons aankijkt? Michiel van Elk, hoofddocent cognitieve psychologie, was te gast bij de podcast 'Alledaagse Vragen'. Luister ook naar Van Elk in de podcast 'Drang naar samenhang' waarin hij vertelt over zijn onderzoek en eigen ervaring met psychedelica.

PODCAST

Alledaagse Vragen

Hoe kan het dat je het soms voelt dat iemand je aankijkt? (11 april 2024).

Cognitief psycholoog Michiel van Elk onderzoekt veranderingen in de staat van ons bewustzijn door bijvoorbeeld meditatie, zintuiglijke desoriëntatie en psychedelica. In 2020 ontving hij een Vidi-beurs van de nationale wetenschapsfinancier NWO voor zijn onderzoek naar de effecten van psychdelica. Over de effecten en het nut van psychedelische ervaringen vertelt hij in diverse media. Zo zijn er verschillende manieren om psychedelische ervaringen in te zetten bij behandeling van mentale stoornissen.

Drang naar samenhang

Wat weten we over de werking van psychedelica? En wat leert dergelijk onderzoek ons over het begrijpen van de wereld? Michiel van Elk deed onderzoek naar Psychedelica en probeerde het zelf uit. In de podcast 'Drang naar samenhang' vertelt hij over zijn ervaringen en zijn onderzoek. Aflevering 62 De psychologie van de psychedelica (13 maart 2023). 

Omroep Brabant - Op Hoop van Zegen

Kan je echt genezen tijdens een genezingsdienst? In de podcast 'Op Hoop van Zegen' van Omroep Brabant probeert Michiel van Elk dit fenomeen te verklaren aan de hand van de kracht van geloof en suggestie. Zo benoemt hij dat de hersengebieden die betrokken zijn bij kritische reflectie van het analystisch denken en het monitoren van binnenkomende informatie bij een genezingsdienst minder actief kunnen zijn, waardoor mensen openstaan voor alles wat er op het podium gezegd wordt. Een toestand die vergelijkbaar is met hypnose. Aflevering 3 Iedereen is er gevoelig voor (21 februari 2023).

NRC Podcast 'Future Affairs'

Één worden met de natuur, samensmelten met de kosmos, opstijgen uit je lichaam: mystieke ervaringen bestáán, en komen dankzij de opkomst van psychedelica zoals ayahuasca steeds meer in de aandacht te staan. Zijn het betekenisloze hersenspinsels, of onthullen deze ervaringen iets over de aard van bewustzijn? Michiel van Elk beantwoord deze vragen in de NRC 'future affairs' podcast. De mystiek van psychedelica (8 juni 2022).

Universiteit van Nederland Podcast

Helpt LSD tegen depressie? (13 februari 2022).

In zijn boek 'Een nuchtere kijk op psychedelica' ontkracht neurowetenschapper Michiel van Elk vooroordelen en kijkt hij op een kritische manier naar de positieve aspecten van psychedelica. Wat gebeurt er in het brein en hoe is de ervaring? Daarover vertelt hij in verschillende interviews op diverse media platformen.

Technology Networks

Het wetenschappelijk tijdschrift Biological Psychiatry heeft een klinisch onderzoek van de Universiteit van Basel en de kliniek van Peter Gasser gepubliceerd. Uit het onderzoek bleek dat de angstklachten van deelnemers die LSD in combinatie met psychotherapie ontvingen, sterker afnamen dan patiënten die een placebo kregen. Maar de data waarop de resultaten zijn gebaseerd zijn enigzins gecompliceerd. Michiel van Elk geeft vanuit zijn expertise commentaar op het onderzoek in een interview met Technology Networks.
LSD for Anxiety: A Deep Dive Into a New Clinical Trial (7 oktober 2022)

RADIO

Brainwash Zomerradio

'Psychedelica helpen me om op de resetknop te drukken' vertelt Van Elk tegen Floortje Smit bij Brainwash Radio. "Alles wat je vanzelfsprekend vindt, is gebouwd op wat je meekrijgt als kind. Als er dan langzaam barstjes beginnen te komen in dat raamwerk, dan is het heel lastig om daar iets anders voor in de plaats te zetten." (28 juli 2022).

VRT Radio 1

Michiel van Elk was te gast op de radio bij 'De wereld van Sofie' om te vertellen over de vooroordelen die er bestaan over psychedelica. Michiel van Elk: "Er bestaan nog teveel misverstanden over het gebruik van psychedelica" (18 oktober 2021).

NPO Radio 1 - Max

Paddestoelen, LSD en MDMA zijn ongekend populair. En niet alleen bij jongeren, nee ook babyboomers wagen zich in retraites aan begeleide experimenten met psychedelica. Op zoek naar de geestverruimende ervaring. 
Een nuchtere kijk op psychedelica (9 oktober 2021)

NPO Radio 1 - Dr. Kelder en Co

Volgens Van Elk is het gebruik van psychedelica complex: er is geen strenge regulering voor, het wordt commercieel aangeboden en de behandeling is intensief. Volgens Van Elk is de oplossing dat er meer regulering komt voor het gebruik van drugs bij therapie. 'We moeten af van de schimmige status die het nu heeft, bijvoorbeeld dat truffels nog verkocht mogen worden in smartshops zonder dat daar een leeftijdsrestrictie op zit.' 
Trippen tegen depressie (1 mei 2021).

OVT - VPRO

De psychedelische drug MDMA is onlangs voor het eerst in Europa gebruikt voor een traumabehandeling. Van Elk vertelt bij OVT op NPO Radio 1 over de terugkomst van het gebruik van psychedelica in de medische wetenschap. Voor sommigen klinkt de combinatie van psychische stoornissen en het gebruik van psychedelische drugs wellicht onlogisch, maar volgens Van Elk kan dit erg behulpzaam zijn, mits er goede begeleiding bij is: 'Als je goede begeleiding en ondersteuning biedt, dan kan de ervaring nog steeds heftig en emotioneel zijn, maar dan kan juist die ervaring ook helend werken en mensen voordeel opleveren. Psychedelica kunnen onbewuste processen aan het licht brengen.'
Psychedelica terug als medicijn (18 april 2021)

NPO Radio 1 - De Nieuws BV

Trippen als therapie. Psychedelica, werkt het? (4 december 2020).

Radio Sleutelstad - Science071

'Onder invloed van psychedelica laat je je makkelijker voor de gek houden. Je staat ook meer open voor verwachtingen, dus ook meer voor placebo-effecten', vertelt Van Elk bij Radio Sleutelstad.
Michiel van Elk over psychedelica (17 november 2020).

TELEVISIE

De Balie

Van Elk presenteert zijn boek 'Een nuchtere kijk op psychedelica' en gaat in gesprek met neurowetenschappers, psychologen en psychonauten over de spirituele meerwaarde van psychedelica en de mogelijke toekomst van geestverruimende middelen in de geestelijke gezondheidszorg.
Een nuchtere kijk op psychedelica (10 november 2021).

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

HUMAN - Het Filosofisch Kwintet

We proberen allemaal onzekerheid te verminderen, door de wereld te begrijpen en voorspellen. Logisch, vindt Michiel van Elk. Zo is ons brein afgericht. Maar juist onzekerheid zorgt voor de meest positieve ervaringen in het leven. 'Zoek onzekerheid daarom op, adviseert Van Elk. 

Erik Scherder Onderzoekt

Michiel van Elk vertelt bij het televisieprogramma 'Erik Scherder Onderzoekt' over het overview effect: een cognitief fenomeen waarbij men alles vanuit een breder perspectief ziet en zich realiseert hoe kwetsbaar onze aarde is. In het programma maakt Van Elk samen met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder een virtuele reis door het heelal: een voorbeeld van een ervaring waarbij het overview effect kan optreden. ‘Als mens hebben we van nature de neiging om in ons hoofd te zitten, we hebben voortdurend een innerlijk stemmetje. Door zo’n bijzondere ervaring wordt je daar even uit gezogen. Dat helpt om een gevoel van verbondenheid te ervaren', vertelt Van Elk.
Eerst zien dan geloven (29 april 2021).

KRANT

VTR (België)

Bart nam psychedelische drugs om van zijn depressie af te raken... maar is dat wel zo'n goed idee? (28 mei 2022).

Trouw

Psychedelica, zoals partydrug xtc, maken een comeback in de psychiatrie. Wondermiddelen zijn het niet, maar onderdeel van een uitgekiende therapie kunnen ze wel worden volgens Michiel van Elk. Psychedelica keren terug in de behandelkamer, en nu doordacht (12 maart 2022).

New York Times

Wetenschappers zijn het onderling niet eens over de vraag of de effecten van sommige micro doses van drugs puur placebo zijn of dat er meer achter zit. More People Are Microdosing for Mental Health. But Does It Work? (28 februari 2022).

Ad Valvas

Geen urenlange visuele trips en diepe reflectiemomenten, maar wat minder zorgen en een langere concentratieboog: zouden kleine doses psychedelica onze studieprestaties echt kunnen verbeteren? Studeren met een druppeltje drugs (18 februari 2022).

De Volkskrant

Trippen als therapie is niet zo’n slecht idee, volgens deze neurowetenschapper (19 november 2021).

Mare - Leids Universitair Weekblad

Een goede trip is een oefening in loslaten, weet Michiel van Elk uit ervaring. Tijdens zijn onderzoek naar de effecten van geestverruimende middelen probeerde verschillende psychedelica uit. ‘Je snapt pas wat het is als je het zelf meemaakt.’ Trippen voor de wetenschap: ik steeg op en begon te vliegen (11 november 2021)

AD & Brabants Dagblad

Psychedelica zijn niet alleen voor het partycircuit. Ook in de medische praktijk worden ze ingezet, bijvoorbeeld tegen posttraumatische stress of als pijnbestrijding. 
Mdma, ketamine en ayahuasca als medisch middel? ‘Als je erin gelooft, werkt het’ (26 oktober 2021).

De Groene Amsterdammer

‘Ineens wist ik het zeker: God bestaat niet!’Als je van het geloof valt dat je met de paplepel is ingegoten, kan het een tijd duren voor je je daarvan hebt losgemaakt. En waarin vind je daarna zingeving? In zijn essay 'Een zoektocht naar zingeving en geestverruiming' zegt Van Elk: 'Psychedelica kunnen ook inzicht bieden.' 
Ineens wist ik het zeker: God bestaat niet!’ (14 juli 2021).

NRC

Michiel van Elk over het effect van psychedelica in NRC: 'Het is vaak een heel uitdagende en confronterende ervaring. Maar ook dan kan het leerzaam en nuttig zijn.' 
Trippen als traumatherapie (10 april 2021).

MAGAZINES

Margriet

Of je er nou in gelooft of niet, feit is dat sommige mensen te maken krijgen met onverklaarbare, mystieke of bovennatuurlijke ervaringen. Maar wat is dat nou eigenlijk, een mystieke ervaring? En hoe kan zo’n moment eruitzien? Michiel van Elk beantwoord deze en andere vragen in tijdschrift Margriet. Bovennatuurlijke ervaringen, zijn ze waar of stom toeval? (7 september 2022)

New Scientist

Psychedelica kunnen een goede aanvulling zijn op conventionele­ therapie, vertelt Van Elk in 'New Scientist'. De mystieke ­ervaringen die ze oproepen helpen vaststaande patronen te doorbreken. ‘Voor sommige patiënten kunnen psychedelica een uitkomst zijn’

Lonely Planet

De Psycholoog

Paddenstoelen en modderige thee (4 maart 2022).

Knack

Na een depressie en slechte ervaringen met medicatie experimenteerde Jonas Boel, muziekjournalist van Knack Focus, met medische psychedelica. Twijfels over de werkzaamheid en mogelijke gevolgen houden hem bezig. Ook neurowetenschapper Michiel van Elk is niet zo euforisch als sommige Amerikaanse publicaties. Paddo's bij het ontbijt; Twijfels bij medische psychedelica (27 oktober 2021).

EOS Wetenschap

Onder begeleiding van psychologen, psychiaters of andere hulpverleners kun je sinds kort in Amsterdam zogenoemde psychedelica-ondersteunde psychotherapiesessies onder invloed van psychedelische truffels. Hoe veilig en effectief is dat? Lees het interview met Michiel van Elk Trippen als therapie: een goed idee? (13 juli 2021).

LEZINGEN

Betweter Festival

Wat is bewustzijn? Al eeuwenlang zoeken wetenschappers naar een verklaring, maar zonder al te veel succes. Michiel van Elk & Sarah Durston (UMC Utrecht) worden geïnterviewd door wetenschapsjournalist Geert Maarse over het onderwerp op het Betweter Festival in Utrecht (30 september 2022).

Studium Generale Rotterdam

Can MDMA cure depression? (14 februari 2022).

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Tivoli Vredenburg

Zijn psychedelica de oplossing voor onze (psychische) problemen?

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

OVERIG

Kriterion

In de filmreeks ‘Brein op Beeld’ nemen Kriterion en stichting Brein in Beeld je mee in de wondere wereld van de hersenen. De eerste film is Descending the Mountain (2021), een documentaire van Maartje Nevejan waarin een Zwiterse psychiater samenwerkt met een Zen-meester om een wetenschappelijk onderzoek op te zetten naar de effecten van psychedelica op Boeddhistische Zen-beoefenaars in een klooster op de Zwitserse berg Mount Rigi. De documentaire werd ingeleid door Michiel van Elk. Hij vertelde kort over zijn onderzoek naar psychedelica en beantwoordde vragen van het publiek. (6 april 2021).

Psychedelicspotlight.com

Michiel van Elk vertelt over zijn onderzoek naar het effect van psychedelica, waarvoor hij een Vidi-beurs ontving. 'Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de overheid hier publieke middelen voor biedt. Voor depressie en angststoornissen zijn de bestaande middelen maar matig effectief. De beurs vergroot niet alleen geloofwaardigheid van onderzoek naar psychedelica, het legt ook de basis voor de wetenschap naar psychedelica om te floreren in de komende jaren.'
Professor Michiel van Elk Awarded More Than $970,000 Grant to Study Psychedelics (15 december 2020).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.