Universiteit Leiden

nl en

Michiel van Elk in De Psycholoog over psychedelica

In zijn boek 'Een nuchtere kijk op psychedelica' ontkracht neurowetenschapper Michiel van Elk vooroordelen en kijkt hij op een kritische manier naar de positieve aspecten van psychedelica. Wat gebeurt er in het brein en hoe is de ervaring? Daarover vertelt hij in een interview voor het vaktijdschrift De Psycholoog. Beluister ook de podcast bij de Universiteit van Nederland: Helpt LSD tegen depressie?

De Psycholoog

Paddenstoelen en modderige thee

Cognitief psycholoog Michiel van Elk onderzoekt veranderingen in de staat van ons bewustzijn door bijvoorbeeld meditatie, zintuiglijke desoriëntatie en psychedelica. In 2020 ontving hij een Vidi-beurs van de nationale wetenschapsfinancier NWO voor zijn onderzoek naar de effecten van psychdelica. Over de effecten en het nut van psychedelische ervaringen vertelt hij in diverse media. Zo zijn er verschillende manieren om psychedelische ervaringen in te zetten bij behandeling van mentale stoornissen. 

Universiteit van Nederland Podcast

Helpt LSD tegen depressie?

De Volkskrant

Trippen als therapie is niet zo’n slecht idee, volgens deze neurowetenschapper (€, 20 november)

De Balie

Boekpresentatie op een avond met neurowetenschappers, psychologen en psychonauten in debat over de spirituele meerwaarde van psychedelica en de mogelijke toekomst van geestverruimende middelen in de geestelijke gezondheidszorg.
Een nuchtere kijk op psychedelica (10 november)

Brabants Dagblad

Psychedelica zijn niet alleen voor het partycircuit. Ook in de medische praktijk worden ze ingezet, bijvoorbeeld tegen posttraumatische stress of als pijnbestrijding. 
Mdma, ketamine en ayahuasca als medisch middel? ‘Als je erin gelooft, werkt het’ (26 oktober)

NPO Radio 1

Paddestoelen, LSD en MDMA zijn ongekend populair. En niet alleen bij jongeren, nee ook babyboomers wagen zich in retraites aan begeleide experimenten met psychedelica. Op zoek naar de geestverruimende ervaring. 
Een nuchtere kijk op psychedelica

De Groene Amsterdammer

‘Ineens wist ik het zeker: God bestaat niet!’Als je van het geloof valt dat je met de paplepel is ingegoten, kan het een tijd duren voor je je daarvan hebt losgemaakt. En waarin vind je daarna zingeving? In zijn essay 'Een zoektocht naar zingeving en geestverruiming' zegt Van Elk: 'Psychedelica kunnen ook inzicht bieden.' 
Ineens wist ik het zeker: God bestaat niet!’ (14 juli 2021)

Het Filosofisch Kwintet

We proberen allemaal onzekerheid te verminderen, door de wereld te begrijpen en voorspellen. Logisch, vindt Michiel van Elk. Zo is ons brein afgericht. Maar juist onzekerheid zorgt voor de meest positieve ervaringen in het leven. 'Zoek onzekerheid daarom op, adviseert Van Elk. 

Eerder in de media

Dr. Kelder en Co

Volgens Van Elk is het gebruik van psychedelica complex: er is geen strenge regulering voor, het wordt commercieel aangeboden en de behandeling is intensief. Volgens Van Elk is de oplossing dat er meer regulering komt voor het gebruik van drugs bij therapie. 'We moeten af van de schimmige status die het nu heeft, bijvoorbeeld dat truffels nog verkocht mogen worden in smartshops zonder dat daar een leeftijdsrestrictie op zit.' 
Trippen tegen depressie (1 mei)

Erik Scherder Onderzoekt

Michiel van Elk vertelt bij het televisieprogramma Erik Scherder Onderzoekt over het overview effect: een cognitief fenomeen waarbij men alles vanuit een breder perspectief ziet en zich realiseert hoe kwetsbaar onze aarde is. In het programma maakt Van Elk samen met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder een virtuele reis door het heelal: een voorbeeld van een ervaring waarbij het overview effect kan optreden. ‘Als mens hebben we van nature de neiging om in ons hoofd te zitten, we hebben voortdurend een innerlijk stemmetje. Door zo’n bijzondere ervaring wordt je daar even uit gezogen. Dat helpt om een gevoel van verbondenheid te ervaren.’
Eerst zien dan geloven (29 april)

OVT

De psychedelische drug MDMA is onlangs voor het eerst in Europa gebruikt voor een traumabehandeling. De Leidse neurowetenschapper Michiel van Elk vertelt bij OVT op NPO Radio 1 over de terugkomst van het gebruik van psychedelica in de medische wetenschap. Voor sommigen klinkt de combinatie van psychische stoornissen en het gebruik van psychedelische drugs wellicht onlogisch, maar volgens Van Elk kan dit erg behulpzaam zijn, mits er goede begeleiding bij is: 'Als je goede begeleiding en ondersteuning biedt, dan kan de ervaring nog steeds heftig en emotioneel zijn, maar dan kan juist die ervaring ook helend werken en mensen voordeel opleveren. Psychedelica kunnen onbewuste processen aan het licht brengen.'
Psychedelica terug als medicijn (18 april)

NRC

Michiel van Elk over het effect van psychedelica in NRC: 'Het is vaak een heel uitdagende en confronterende ervaring. Maar ook dan kan het leerzaam en nuttig zijn.' 
Trippen als traumatherapie (10 april)

Psychedelicspotlight.com

Michiel van Elk vertelt over zijn onderzoek naar het effect van psychedelica, waarvoor hij een Vidi-beurs ontving. 'Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de overheid hier publieke middelen voor biedt. Voor depressie en angststoornissen zijn de bestaande middelen maar matig effectief. De beurs vergroot niet alleen geloofwaardigheid van onderzoek naar psychedelica, het legt ook de basis voor de wetenschap naar psychedelica om te floreren in de komende jaren.'
Professor Michiel van Elk Awarded More Than $970,000 Grant to Study Psychedelics (15 december)

NPO Radio 1 - De Nieuws BV

Trippen als therapie. Psychedelica, werkt het? (4 december 2020)

Radio Sleutelstad - Science071

'Onder invloed van psychedelica laat je je makkelijker voor de gek houden. Je staat ook meer open voor verwachtingen, dus ook meer voor placebo-effecten.' 
Michiel van Elk over psychedelica (17 november)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.