Universiteit Leiden

nl en

Biomedische wetenschappen krijgt voor de vierde keer achtereen het predicaat topopleiding

De Leidse bacheloropleiding Biomedische wetenschappen is door de Keuzegids 2021 voor het vierde jaar op rij uitgeroepen tot topopleiding. Voor de onderdelen toetsing, wetenschappelijke vorming, praktijkgerichtheid en het programma krijgt Biomedische wetenschappen een uitmuntende beoordeling.

De Keuzegids is een onafhankelijke consumentengids die alle (bachelor)opleidingen in Nederland met elkaar vergelijkt. Veel aankomende studenten laten de beoordeling van de gids meetellen bij het maken van een studiekeuze. In onderstaand overzicht is te zien hoe de LUMC-bachelors zijn beoordeeld.

Biomedische wetenschappen

De bacheloropleiding haalt een puntenaantal van 84 en is daarmee de best scorende biomedische opleiding van Nederland. Bij een score van 75 of hoger wordt het predicaat topopleiding gegeven. De Keuzegids 2021 adviseert aankomende studenten om te kiezen voor het Leids biomedische programma. In Leiden is er volgens de Keuzegids namelijk een goede balans tussen wetenschappelijk vormende vakken en praktijkgerichte onderdelen.

Geneeskunde

Van de 8 bacheloropleidingen Geneeskunde in Nederland staat de opleiding in het LUMC op plaats 4. De Leidse studenten waarderen vooral de praktijkgerichtheid binnen de opleiding. Als aandachtspunt wordt de zwaarte van de bachelor genoemd. Geneeskunde in Leiden krijgt een totaalscore van 65 punten.

Klinische Technologie

De bachelor Klinische Technologie is sinds 2014 een samenwerking tussen de universiteiten in Delft, Rotterdam en Leiden. In het LUMC volgen de studenten voornamelijk anatomie- en klinisch vaardigheidsonderwijs. Van de Keuzegids krijgt de opleiding in totaal 65 punten. De praktijkgerichtheid en de wetenschappelijke vorming zijn volgens de Keuzegids 2021 de sterkste onderdelen van de bachelor.

Beoordeling Keuzegids 2021

De beoordeling van de Keuzegids wordt jaarlijks gebaseerd op de resultaten uit Nationale Studenten Enquête (NSE), arbeidsmarktcijfers van het Researchcentrum voor Onderzoek en Arbeidsmarkt (ROA) en studiesuccescijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

De manier van beoordelen in deze Keuzegids is anders dan in voorgaande jaren. Dit jaar werd namelijk besloten om de NSE niet door te laten gaan. “Een studenttevredenheidsonderzoek zou tijdens de coronacrisis geen eerlijke resultaten opleveren en bovendien moesten universiteiten in het voorjaar van 2020 alle zeilen bijzetten om voor hun studenten alternatief (online) onderwijs te ontwikkelen”, schrijft de Keuzegids. Dit heeft als gevolg dat in de Keuzegids 2021 de gegevens van de NSE uit 2019 worden gebruikt.

Zijn de scores in de Keuzegids dan hetzelfde als vorig jaar? Nee, dat niet. In de vernieuwde Keuzegids zijn wel nieuwe studiesuccescijfers (hoe soepel studenten een opleiding doorlopen), nieuwe gegevens over de arbeidsmarkt en een vernieuwd opleidingsoverzicht opgenomen.

Wil je meer lezen over de scores van de LUMC-opleidingen? Bekijk de uitgebreide beoordelingen dan op de website van de Keuzegids 2021.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.