Universiteit Leiden

nl en

Sportcentrum viert vijftigste verjaardag

Een onlineprijzenfestival, online sport, voedingsadvies voor medewerkers en studenten en ‘De lunch van…..’, Om te beginnen de lunch van vicerector Hester Bijl. Waar bestaat haar twaalfuurtje uit? Het Universitair Sportcentrum viert het vijftigjarig bestaan met een uitgebreid en feestelijk, maar coronaproof programma.

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Dat was de filosofie achter het bouwen van universitaire sportcentrum eind jaren zestig. Dat een gezonde geest en een gezond lichaam elkaar versterken is een inzicht uit de Romeinse tijd. Mens sana in corpore sano. De satirische dichter Juvenalis schreef het in Satire X rond het jaar 120 echter net iets anders op, namelijk dat een gezond lichaam een gezonde geest zou moeten bevatten. Zodat de jongemannen waar zijn gedicht over ging, jonge soldaten, zich letterlijk in de strijd – lees de oorlogen – zouden storten met ‘een dapper hart dat de angst voor de dood niet kent’.

USC 50
USC-directeur Esther Deutekom is zelf ook vijftig geworden. Dat vindt ze een leuke toevalligheid...

We vragen aan Esther Deutekom, directeur van het Universitair Sportcentrum (USC) of het Romeinse inzicht nog steeds overeind staat.

Het is actueler dan ooit. Sport hoort bij de basisfaciliteiten van een universiteit. De trend is dat je steeds gezonder leeft en je zelf uitdaagt. Dat merken we heel goed door stijging van het aantal leden en de toename van het sporten onder studenten en medewerkers. Yoga en mindfulness zijn ook helemaal van deze tijd; deze onderdelen blijven maar groeien. De meeste sporters doen overigens fitness. Daar verschuift het accent van cardioapparatuur naar kracht, ouderwets met dumbells en halters. Heel anders dan vroeger, laten ook de vrouwen zich hierbij niet onbetuigd.’

Hoe gaan jullie de vijftigste verjaardag vieren?

‘Er is een heleboel te doen. Er is een onlineprijzenfestival, ook voor niet-leden, we organiseren een fotowedstrijd en we belonen stoppen met roken, het is per slot van rekening Stoptober-maand. Verder kun je alle video’s van de onlinelessen in de Healthy University Week terugkijken. We hebben ook voedingsonderdelen, want qua gezondheid zijn bewegen en voeding een ééneiige tweeling. We vragen aan een aantal medewerkers in Leiden en Den Haag wat ze als lunch eten, te beginnen aan vicerector Hester Bijl op 26 oktober. De dagen daarna volgen een student-topsporter, een medewerker in Den Haag, een internationale student en een student-bestuurder. Een voedingsdeskundige velt een oordeel over hun lunch en geeft eventueel advies. Ook beantwoordt een voedingsdeskundige vragen van medewerkers en studenten. Ten slotte geven we tips en delen we recepten in het kader van het thema Dieet & Gezin.’

Over het USC
Het Universitair Sportcentrum biedt normaliter ruim 200 sporturen per week
waarvan 10.000 sporters gebruikmaken. Hiervoor staan 35 vaste medewerkers klaar (20 fte), 70 zzp'ers en 40 uitzendkrachten. Het sportcentrum heeft drie vestigingen. Naast de locatie in het Bio Science Park zijn dat twee fitness-centra: Plex-fit in studentencentrum Plexus in Leiden en The Buzz in het Haagse studentencentrum Beehive. Buiten coronatijd faciliteert het Sportcentrum grote groepen tentamenkandidaten. Jaarlijks doen 140.000 studenten er tentamen.

Hoe heeft het Sportcentrum zich in de loop van de tijd ontwikkeld?

‘Wat betreft de teamsporten is er niet veel veranderd sinds 1970. Volleybal, basketbal, badminton, voetbal, tennis, hockey en rugby zijn nog steeds populair. Nieuwere teamsporten zijn beachvolleybal en ultimate frisbee. Je kunt bij het USC ruim zeventig sporten beoefenen. Er komen voortdurend nieuwe vormen bij, zoals nu jumping op kleine trampolines. Dat is vreselijk goed voor de conditie en ook heel leuk om naar te kijken. Dit jaar zijn er verder lessen twerk dance bijgekomen.

USC 50
Ouderwetse krachtsport is niet meer voorbehouden aan mannen.

'Verder heeft de sociale functie heeft zich ontwikkeld. Vier jaar geleden hebben we het Sportcentrum op vrijdagavond open gegooid voor uitsluitend buitenlandse studenten. Zij leggen moeilijker contact, ook onderling, en veel Nederlandse studenten reizen op vrijdag af voor een weekendje bij hun ouders. Internationale studenten kunnen op vrijdagavond een partijtje basketbal spelen onder het motto King of the Court en de pingpongtafels zijn beschikbaar voor een spontaan potje. Daarna kijken ze met z’n allen gezellig nog naar een sportwedstrijd op een groot beeldscherm. Op zondag bieden we hun zaalvoetbal: Sunday international.'

‘Toen ik hier begon, in 2014, stonden er nog een heleboel gymtoestellen. Die hebben we verkocht, want het turnen is bij ons al tientallen jaren uit beeld. Van de start van het USC weet ik dat de eerste directeur Nuis heette. Zijn kleinzoon is schaatser Kjeld Nuis. En dat het gebouw van Rietveld is.’

Het universiteitsbestuur heeft besloten tot nieuwbouw van het Sportcentrum. Hoe staat het daarmee?

‘Deze maand beginnen de bouwwerkzaamheden voor het entreegebied, maar door de coronacrisis is de oplevering opgeschoven naar 2023. We zijn druk bezig met het ontwikkelen van een modern sportcentrum, harmoniërend met zijn omgeving en ingericht volgens de nieuwste trends. Er komen bijvoorbeeld hypermoderne fitnessfaciliteiten, met meer sfeer in de zalen. En er komt – ook nieuw – een klimwand.

'Het nieuwe gebouw is natuurlijk ook berekend op het afnemen van grote tentamens, tot ieders genoegen blijft dat zo. De surveillanten en de mensen die de tafels klaarzetten en weer weghalen, zijn vaak oud-collega’s van de universiteit en horen echt bij de USC-familie. Voorman Leo van de tafelzetters bakt aan het eind van elk jaar oliebollen voor zijn team.’

USC 50
Bij de jarige staan vier opblaaspoppen in de tuin: de tennisster staat voor de teamsport, de 'sterke man' voor fitness en individuele sporten en de man en vrouw in zakelijke kleding voor de bedrijfssporters en de surveillanten bij tentamens.

Hoe gaat het in coronatijd met het USC?

We zijn aan de coronamaatregelen gebonden en dus mogen teams momenteel niet samen trainen, binnen noch buiten. Er mogen minder mensen in de zalen en alle deuren en ramen staan open. Het grootste verschil is dat de sporter voorheen onaangekondigd een les binnen kon lopen. Nu moet iedereen boeken via ons reserveringssysteem. We letten heel goed op en hebben goed contact met GGD. De fitnesstent die we in de zomer hadden, is overigens afgebroken nu  de bouwwerkzaamheden van het entreegebied gaan starten.' 

'Ik zie erg uit naar het einde van de coronacrisis en natuurlijk naar het nieuwe Sportcentrum.’

Tekst: Corine Hendriks
Foto vrouw met halter: Sven Mieke
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.