Universiteit Leiden

nl en

Jeanine de Roy van Zuijdewijn in NRC over de onthoofding van Samuel Paty

Jeanine de Roy van Zuijdewijn, onderzoeker en docent bij het Institute of Security and Global Affairs, schrijft in NRC een opiniestuk over hoe de dreiging van het jihadisme er nog altijd is.

We zijn jihadismemoe, maar de recente onthoofding van de Franse docent schudt ons wakker. Duizenden mensen trokken zondag naar Franse pleinen met bordjes ‘Je suis Samuel’ of ‘Je suis Prof’, een connectie naar de aanslag uit 2015 is duidelijk. Jeanine schrijft: ‘Deze huidige hevige reactie in Frankrijk is een gevolg van het gevoel dat jihadisten het opnieuw gemunt hebben op de vrijheid van meningsuiting.’

Nederland

Het dreigingsniveau uit het nieuw gepubliceerde Dreigingbeeld Terrorisme Nederland is opnieuw ‘aanzienlijk’, niveau drie uit vijf. In Nederland zijn ook in afgelopen jaren situaties voorgevallen die vergelijkbaar zijn met de recente gebeurtenis in Frankrijk, schrijft de Roy van Zuijdewijn. De dreiging van jihadisme is dus nog steeds aanwezig, ondanks onze jihadismemoeheid: ‘Onze maatschappelijke aandacht voor een thema is namelijk van korte duur, afhankelijk van spectaculaire aanslagen en onderhevig aan een soort moeheid of gewenning.’

De aandacht ligt snel op één type dreiging, zo is de laatste jaren de aandacht langzaam naar extreem-rechts verschoven. Dit betekent niet dat de dreiging van jihadisme weg is, schrijft de Roy van Zuijdewijn: ‘De aanslag op Paty en de massale samenkomst van Fransen op straat laten zien dat het jihadisme géén oud nieuws is en dat deze strijd, zoals Macron zegt, nog niet gestreden is.’

Lees hier het volledige artikel

Jeanine de Roy van Zuijdewijn werkt als onderzoeker en docent bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden en is Research Fellow bij het International Centre for Counter-Terrorism. Ze heeft een achtergrond in Liberal Arts & Sciences (BA) en Internationale Betrekkingen (MA – cum laude).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.